BOON - Jegyzet

2016.04.30. 14:26

Érdekérvényesítés

Magyarország Alaptörvénye biztosítja, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek érvényesítése érdekében a szakszervezetek végső megoldásként munkabeszüntetéssel gyakorolhatnak nyomást, sztrájkolhatnak. Egy kétórás figyelmeztető sztrájk nem fogja a világot megrengetni a több­napos munkabeszüntetéssel szemben. Dr. Falusi Andrea írása.

Magyarország Alaptörvénye biztosítja, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek érvényesítése érdekében a szakszervezetek végső megoldásként munkabeszüntetéssel gyakorolhatnak nyomást, sztrájkolhatnak. Egy kétórás figyelmeztető sztrájk nem fogja a világot megrengetni a több­napos munkabeszüntetéssel szemben. Dr. Falusi Andrea írása.

A 2010-ben módosításra került Sztrájktörvény „érdekes” módon nem a munkavállalói érdekképviseletet erősítette, sőt a módosítás következtében mind a közszféra, mind a vállalkozások területén szinte lehetetlenné tette az Alaptörvényben megfogalmazott munkavállalói érdekérvényesítést.

Mit tehet a már anyagilag, erkölcsileg megalázott, kifosztott, megfélemlített dolgozó, ha egyáltalán eljut az érdekképviselethez és eldönti, hogy már nincs sok vesztenivalója, sztrájkolni szeretne.

Először is a közszféra területén vannak olyan munkaterületek, ahol eleve a jogszabály tiltja, hogy sztrájkolni lehessen, például: rendvédelmi, rendészeti szerveknél, honvédség, katasztrófavédelem stb. Az államigazgatási szerveknél is a kormány és az érintett szakszervezetek által aláírt megállapodásban rögzített speciális szabályok mellett lehet sztrájkolni.

Tehát a közszféra elég jelentős része eleve nem sztrájkolhat.

Akik sztrájkolhatnak, azoknak szigorú jogszabályi előírások szerint sztrájkbizottságot kell alakítani, folyamatosan egyeztetni, és ami a legfontosabb, meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatás mértékében, minden olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez. A sztrájktörvénynek ez a szövegezése tipikusan „gumi jogszabály”, mert ha a munkáltatók „akarják”, szinte minden munkaterületre értelmezhető.

Na, itt kezdődik a sztrájk ellehetetlenítésének folyamata. Meg kell állapodni a feleknek a még elégséges szolgáltatás mértékében, ha nem, akkor a területileg illetékes Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok ugyan elvileg soron kívül állapítják meg az adott területen a még elégséges szolgáltatás mértékét, amelyen vitatkozhatnak a felek napokig vagy akár hetekig. Volt olyan terület, ahol ez másfél évig tartott.

Ilyen hosszú idő elteltével igencsak „elfárad” a sztrájkkészség, a megalázott, megfélemlített, munkahelyét, egyébként megélhetését féltő munkavállalóknál.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatás mértékében, miért nem lehet addig is sztrájkolni. Figyelmeztető sztrájkot lehet ugyan tartani, de az egyeztetésnek akkor is folyamatosnak kell lennie. Na meg lássunk tisztán: egy kétórás figyelmeztető sztrájk nem fogja a világot megrengetni, például egy- vagy többnapos munkabeszüntetéssel szemben. Mivel a sztrájk a nyomásgyakorlás végső eszköze térben, időben is jelentős mértékűnek kellene lennie, hogy célját elérje.

Ha a felek nem tudnak megállapodni a még elégséges szolgáltatás mértékében, akkor a sztrájk jogellenes, a munkáltató kezét dörzsölve még kártérítési igénnyel is fordulhat a bírósághoz, és bátran elkezdheti a szakszervezeti tisztségviselők, érdekképviselők „boszorkányüldözését”, melynek következtében az érdekképviseletet ellátó munkavállalók – természetesen egyéb mondvacsinált okkal – utcára kerülnek.

A jogellenes sztrájkban részt vevő kollégák pedig a munkabeszüntetés ideje alatti időre járó bérüket is elveszítik értelmetlenül, mert nem sikerült a sztrájkot megvalósítani.

Ki kell mondani, világossá kell tenni a kormányzat számára, hogy a Sztrájktörvényt a Munkatörvénykönyvének a munkavállalói érdekképviseletet ellátó jogszabályhelyeit haladéktalanul módosítani kell, mert Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint hatékonyan igazi (tradicionális polgári demokráciában megszokott és ismert) sztrájkot szervezni, illetve gyakorlatilag megvalósítani szinte lehetetlen, csak szakszervezetekbe lépve lehetséges, mi több, érdemes!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!