BOON - Jegyzet

2016.03.25. 15:30

Norbi

<em>Azt írják neki: klassz srác vagy és hős. Ő azt: a világ a példádtól fog változni, nem a véleményedtől</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Azt írják neki: klassz srác vagy és hős. Ő azt: a világ a példádtól fog változni, nem a véleményedtől. Bujdos Attila írása.

Igazából Norbert, így kellene mondani. Gödöllői szobafestő, aki festéket vásárolt és kifestette a nővértermet a kistarcsai kórházban, ahol meggyógyították a kicsi lányát. „Kiakadt azon, milyen körülmények között kell dolgozniuk a nővéreknek, és a saját lehetőségei és tudása szerint akart segíteni”, írják az esetről.

Hálafestés, plusz egészséges igazságérzet, tenni akarás és a jótett maga. Bár lényegében csak annyit lehet tudni róla, amennyi információ a hírben elfér az emberről, mégis így emlegetik mindenfelé: Norbi.

Lakatos Norbi.

Mint valami mesében, a legkisebb fiú, akinek helyén van a szíve és az esze. Merthogy lényegében ez lehet ennyire egyszerű is. Merthogy lényegében: mindenki helyett csinálta. Például helyettem is. Meg azok helyett, akiknek ez lett volna a dolga. És azok helyett is, akiket évek óta elborzasztanak a körülmények, hogy mi van az egészségügyben, személyes tapasztalatokat osztanak meg, történeteket az emberség és a helytállás példáiról és rémtörténeteket, hogy mi tartja össze valójában ezt az egészet, és hogy mennyire nagy az esetlegesség szerepe abban, ami történik és ahogyan történik. És miért és mennyire elfogadhatatlan ez abból a nézőpontból, amit látni lehet, ha valahogyan belekerül valaki. Ha úgy hozza a helyzet, úgy hozza a szükség. Azok helyett is csinálta, akik még hisznek a szavak erejében,és azért beszélnek róla, vagy már abban sem hisznek, csak még kikívánkozik belőlük.

Azt írják neki: klassz srác vagy és hős. Ő azt: a világ a példádtól fog változni, nem a véleményedtől. És fest tovább, mert ehhez ért, és mert van, aki segíti a festékkel és mert van még kórház, ahol szükség van erre. A világ, valamennyire máris változott: lett példa. Kérdés, mekkora változást követel ki a példa. Mi lesz ott, ahol nem elég a festék, az ecset és a tenni akarás.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!