BOON - Jegyzet

2010.12.30. 10:28

Nézőpont: Éjféli szójakukac

<p><em>Jó dolgunk van. Minden magára valamit adó szupermarket csomagban kínálja a szilveszteri buli kellékeit. Valamennyi összeállításban szerepel a pezsgő, a virsli és a duda. Nincs is más tennivalónk, mint, hogy az áruházi pénztár előtt sorra kipipáljuk a vörös parókát, a konfettit és az éjféli tűzijátéknak szánt rakétákat. Mindez annak a következménye, hogy rájöttek, talán mi vagyunk Európa legigénytelenebb fogyasztói társadalma.</em>&#160;<b>Szántó Rita jegyzete</b></p>

Már nem iszunk ugyan sósborszeszt, s nem keressük a polcokon a habzóbort, de a pezsgőmárkák közül még mindig az árfekvés alapján szelektálunk. Virsliből sem jobb az ízlésünk. Képesek vagyunk elhinni, hogy ez a húskészítmény húst is tartalmaz. A szakmabeliek ezeket a minőséghiányos virsliket egymás közt egyszerűen szójakukacnak becézik. Merő kíváncsiságból kisilabizáltam: egy ilyen műanyagbélbe a nyesedékbőrön kívül lehet guárgumi, maltodrextin, inulint, difoszfát, xantángumi és még ki tudja miféle egyéb ízfokozó.

Egyébként az igazi virsli, fiatal bika húsából, az utolsó osztrák császár kedvence volt. Juhbélben, kézi munkával füstölve. Eszünkbe ne jusson ez szilveszterkor, amikor a hazai roppanóst tunkoljuk a vizes mustárba. Gondoljunk inkább arra, hogy a vendégeink sem ízlelték még az igazit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!