Kék fényben az újszülöttek

Akt.:
Kék fényben az újszülöttek
Miskolc – Aki jegyet vált a koncertre, a szórakozás mellett segítséget is nyújthat a koraszülötteknek.

Aligha véletlenül került a Misek Nonprofit Kft. szülészete újszülött részlege e kórtermének falára egy Hupikék törpike, hiszen gyógylámpák itt kék fényt árasztanak, alattuk inkubátorokban most is két apró emberke gyógyul az újszülöttkori sárgaságból. A szemüket fényvédő kötés takarja: ne károsodjék a látásuk. Egyébként békésen szuszognak mindketten, annak ellenére, hogy egyikük lábacskájába infúziót kötöttek.

Elkelne egy negyedik

– Három kékfénylámpánk van, s bár időről időre cseréljük bennük a csöveket, ezeknél jóval korszerűbb, hatékonyabb lámpák is vannak, amelyekkel gyorsabb, eredményesebb az újszülöttkori sárgaság gyógyítása – magyarázza dr. Erényi Réka részlegvezető főorvos. Olyan időszakok is vannak, amikor egyszerre több újszülöttet is kezelnünk kell a sárgasága miatt, ehhez szükségünk lenne több, hatékonyabb kékfénylámpára.

Mire jó?

A sárgaság általában az érett újszülöttek felét, a koraszülöttek 60 százalékát érinti. Az esetek többsége élettani, azonban olykor kóros mértékűvé válhat. Természetes az igény, hogy lehetőleg minél rövidebb idő alatt megszűnjön a sárgaság, és az újszülött minél előbb távozhasson az otthonába. Ehhez szükségesek a minél korszerűbb, hatékonyabb fototerápiás készülékek.

– Ezért örülünk annak, hogy az Együtt az Egészségünkért Alapítvány évek óta támogat

bennünket, sok műszert adományoztak már újszülött részlegünknek. Legutóbb egy lélegeztető

gépet, mely nagy segítséget jelent a légzészavaros újszülöttek ellátásában addig, míg a koraszülött osztályra tudjuk őket áthelyezni. Most is ez az alapítvány ajánlotta fel, hogy a kékfénylámpa

beszerzéséhez jótékonysági koncertet szervez.

Figyelemfelkeltés is

Az alapítvány sajtóreferensétől, Dajka Beátától megtudtuk: a kékfénylámpa 1,5 millió forintba kerül, a miskolci koncert tiszta bevételéből pedig jó esetben 600-700 ezer forint remélhető. Viszont bíznak abban, hogy lesznek olyan vállalkozások, cégek, amelyek a koncert kapcsán felfigyelnek rájuk, s akár maguktól is jelentkeznek, hogy kipótolják az összeget.

ÉM-SzK

Akár az anya mellett

Megtudtuk: arra is van egyébként lehetőség, hogy a bababarátnak nyilvánított osztályon a kékfénylámpás, inkubátoros kezelésre szoruló babákat az anya mellett helyezzék el, s így az édesanya igény szerint szoptathatja gyermekét. Ám ezzel a lehetőséggel a főorvosnő elmondása alapján kevés anyuka él, megriadnak a vele járófelelősségtől, többek között a szem fényvédelmének biztosításától.

Koncertből kékfénylámpa

Az „Összefogás koncert a Misek-újszülöttekért” rendezvény május 20-án délután 5-től 7-ig lesz, a Miskolci Művészetek Házában (Rákóczi u. 5.)

Fellépők: Varga Feri és Balássy Betty, Nótár Mary, Vásáry André, valamint a Kollektív zenekar.

Támogatói jegyek 1900 forintért, családi jegyek 4900 forintért válthatók a Miskolci Művészetek Házában és interneten, a https://egeszsegünkert.com honlapon.

Képalá: Dr. Erényi Réka főorvos a „Hupikék törpikék” között Fotó: Ádám