Bonyolult

Nem tudom, meddig mehet egymással szembe a két katonai szuperhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország. Az ugyan várható volt, hogy Donald Trump elnök színre lépésével az USA erőteljesebb külpolitikát folytat majd, de a felek már túl sok frontot nyitottak. Kolodzey Tamás írása.

A Krím-félsziget és az ukrán kérdés mellett szerepel a „menüben” Szíria és az Iszlám Állam, aztán az iráni atomprogram ügye, újabban megnyílt az észak-koreai dosszié, amelyet a kommunista rezsim rakétakísérletei miatt vettek elő. Ezzel nincs vége: az orosz vadászok biztonsági repüléseket végeznek a Norvég- és a Fekete-tengertől át egészen Alaszkáig, ezzel jelzik, nyitva a szemük.

Az amerikaiak sem ülnek a babérjaikon: fegyveres erőik mindenhol jelen vannak, ahol szükségét látják, sőt a számukra másodosztályú térségekbe tanácsadókat küldenek. Ha a felsoroltakhoz hozzászámítom, a nemzetek katonai műholdak százaival is „gyomroznak”, akkor leszögezhetem: a helyzet rendkívül bonyolult, bár nagy baj még nem történt. Az a kérdés, az újra kialakulófélben lévő hidegháború helyett miként lesz ebből barátság? Az enyhülést állítólag az hozhatja, hogy Moszkva és Washington közösen kívánja megünnepelni Alaszka százötven évvel ezelőtti adás-vételét. Ha így lesz, alighanem pezsgőt bont a világ.
– Kolodzey Tamás –