Bombát robbantottak egy görög börtönigazgató házánál

Bombát robbantottak szombat este egy veszélyes bűnözőket fogva tartó börtön igazgatójának korfui házánál – közölte a helyi rendőrség vasárnap. A támadás idején az igazgató, felesége és egyik unokája is otthon volt, de senki sem sérült meg.

A robbanás ledöntötte a kerítésfal egy részét, és kitörte a környéken lévő házak ablakait – közölte a rendőrség. A nyomozásba a fővárosból érkezett bombaszakértők és helyszínelők is segítenek. A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét, hogy a robbantásnak köze van-e a görög börtönök túlzsúfoltságából eredő feszültségnek.

Elítélteket tömörítő szervezetek nemrég egy levélben arra figyelmeztették a görög igazságügyi minisztert, hogy éhségsztrájk-kampányt hirdetnek, ha nem teljesítik követeléseiket. A rabok az egészségügyi ellátás javítását, több látogatási időt követelnek, valamint különleges bánásmódot a kábítószerfüggő elítélteknek. A rabok azt is szeretnék elérni, hogy több börtönlátogatási lehetőséget kapjanak az emberi jogi szervezetek, és a parlamenti képviselők.

A görög igazságügyi minisztérium adatai szerint a görög börtönöknek 7543 rab elhelyezésére van kapacitásuk, de több mint 11600 elítélt van bebörtönözve. A rabok szerint azonban a valós szám valahol 14 ezer körül van.Sporthírek