Bombát akartak dobni Szigetvár polgármesterének házára Budaházyék

Focilabdába rejtve két és fél kilogramm robbanóanyagot akarta dobni Szigetvári polgármesterének házára a Magyarok Nyilai szervezet. Ezt Paizs József szocialista országgyűlési képviselő, Szigetvár polgármestere mondta el a Független Hírügynökségnek.

A politikus állítása szerint egy újságírótól tudta meg, hogy merényletet szerveznek ellene. Ekkor elkezdett utánajárni a hallottaknak. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség is részt vett. Lefoglaltak számítógépeket Budaházyéktól, ezekben találták meg az a dokumentumot, amelyben a támadás részletei le voltak írva – mondta el Paizs József.

Szigetvár polgármestere már ezelőtt is kapott telefonon fenyegetéseket. Sőt, egy falunapon egy férfi odament hozzá és azt mondta neki, hogy ő a harmadik a halállistáján. Az első Gyurcsány Ferenc, a második Bajnai Gordon. A politikus ezeket a fenyegetéseket akkor nem vette komolyan, a bombás merénylet után azonban jobban odafigyel mindenre. A házát bekameráztatta és állítása szerint a rendőrség is többet járőrözik az utcájában. Paizs József azt mondta, arra kérték, hogy nagyobb rendezvényeket ne vállaljon közszereplést, éjszaka pedig maradjon otthon telefonközelben.

A politikus szerint egyértelműen a megfélemlítés a cél, illetve az, hogy eltereljék a figyelmét a munkáról. Ezt azonban ő nem hagyja. Paizs József szerint azért akarták őt is megtámadni, mert napi szinten részt vesz a politikai munkában és a jövőben is számítanak rá.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem nyilatkozik az ügyben, azt ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja. Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem cáfolta, de nem is kívánta megerősíteni a szigetvári polgármester állításait. A Független Hírügynökségnek annyit mondott, hogy az eddig ismertté vált neveken kívül egyelőre nem kívánják azokat a politikusokat megnevezni, akik ellen szintén támadást terveztek.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a bíróság három hónappal meghosszabbította a radikális nézeteiről ismert Budaházy György előzetes letartóztatását. A férfi ellen az a gyanú, hogy létrehozott és vezetett egy csoportot, amely politikusok, országgyűlési képviselők elleni támadásokat hajtott végre. A bírósági határozat szerint Budaházy György előzetesét október 19-ig hosszabbították meg.

A rendőrök áprilisban Pest megye több településén csaptak le egy terrorista-tevékenységgel összefüggésbe hozott csoport négy tagjára. Ötödik társukat májusban fogták el. Náluk találták azokat a robbanószerrel töltött focilabdákat – valójában időzített bombákat – amelyeket a gyanú szerint Budaházy György utasítására két országgyűlési képviselő házánál akartak felhasználni. Budaházy Györgyöt június közepén vették őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint ugyanis Budaházy volt az, aki létrehozta és vezette a csoportot, amely országgyűlési képviselők elleni támadásokkal akarta befolyásolni a parlamenti döntéseket.

Július 14-én elfogták a csoport újabb három feltételezett tagját, köztük egy szerződéses katonát. A három ember mint a mozgalom “katonái” feltehetően azzal foglalkoztak, hogy felkészítsék a tagokat a támadásokra, és mindannyian vállalkoztak ezek elkövetésére is. Az egyik gyanúsított még 2007 decemberében társaival együtt több Molotov-koktélt dobott Kóka János országgyűlési képviselő épülő budapesti házára. A másik állítólag sofőrként vett részt az akciókban. A harmadiknak a Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő ellen elkövetett tavalyi támadás írható a számlájára: többekkel együtt a politikus dunaújvárosi lakásának ajtaját benzinnel locsolták le, majd meggyújtották.