Bombamerénylet egy rendõrtiszt ellen Dél-Szerbiában

Egy rendõr súlyos, három ember pedig könnyebb sérüléseket szenvedett a dél-szerbiai Bujanovac-ban, amikor felrobbant egy autó alá rejtett bomba – közölte a szerb belügyminisztérium hétfõn. A célpont a rendõrtiszt volt a fõleg albánok által lakott városban..

“A bomba akkor robbant, amikor a rendõrtiszt és a felesége a kocsiba szálltak” – közölte a szerb belügyminisztérium, amelynek jelentése szerint a rendõrt, Blerim Musztafát súlyos állapotban vitték egy belgrádi kórházba. Felesége és a robbanáskor véletlenül arra járó két kislány könnyebb sérüléseket szenvedett, õket egy helyi kórházban ellátták.

A szerb belügyminiszter a B92 nevû belgrádi rádiónak azt mondta, hogy a jelek szerint terroristatámadás történt. Ivica Dacsics azt közölte, hogy “olyan albánok követték el a merényletet, akik ellenzik a többnemzetiségû rendõrséget”.

Bujanovacot és a többi várost a Presevo-völgyben fõleg albánok lakják. A térségben súlyos összecsapások voltak 2001-ben a szerb biztonsági erõk és olyan albánok között, akik Koszovóhoz csatolnák a régiót. Tavaly hasonló incidensek történtek, bár nem annyira súlyosak, mint kilenc évvel ezelõtt. A szerb hatóságok 2009-ben azt állították, hogy titkos fegyverraktárakat találtak.

A dél-szerbiai albán lázadókat 2001-ben lefegyverezték a nemzetközi közösség által garantált békeegyezmény keretében. Ezután többnemzetiségû rendõrséget hoztak létre szerbekbõl és albánokból.

Nemrég a koszovói parlament elnöke azt közölte: ha “az észak-koszovói, így mitrovicai szerbek szeretnének kiválni Koszovóból, akkor tudniuk kell, hogy a dél-szerbiai, így presevói, bujanovaci és medvedjai albánok is készek csatlakozni Koszovóhoz”. Jakup Krasniqi kijelentése az eddigi legnyíltabb utalás volt a területcserére az egyik legmagasabb rangú pristinai tisztségviselõtõl.

A szerb kormány nem ismeri el Koszovó függetlenségét és továbbra is Szerbia részének tekinti a túlnyomó többségében albánok lakta területet. A területcserével kapcsolatos elképzelést elutasította, és annak elítélésére szólította fel az Európai Uniót, a NATO-t, valamint a koszovói ENSZ- és EBESZ-missziót.Sporthírek