BOMBA FERENCVÁROSBAN: Befejezték a kiürítést

Kedden délután háromnegyed 5-kor befejeződött a kiürítés a IX. kerület lezárt részeiről, amelyet a Vaskapu utca és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált II. világháborús bomba miatt rendeltek el. Ezután a tűzszerészek munkához láttak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának helyettes-vezetője.

Nagy Katalin tűzszerész szóvivő a Független Hírügynökséggel azt közölte, hogy jelenleg egy parancsnok és két beosztotta ment be a két tonnás robbanószerkezethez, és jelenleg azt mérik fel, hogy mekkora erőkre lesz szükség a bomba kiszabadításához és hatástalanításához.

A Bakáts téri, a Telepy utcai valamint a délután megnyitott Lobogó utcai általános iskolában helyezték el azokat a főleg idős és beteg embereket, akiknek nem volt hova menni. Szentes György, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a Telepy utcai iskolában 320, a Bakáts téri intézménybe 200 embert szállítottak be, a Lobogó utcai iskolába mindössze 13-an mentek be. Mindhárom iskolában a katasztrófavédelem ételt-ital biztosít a kitelepítetteknek, ezen kívül orvosi ügyelet is van, valamint aki kéri pszichológus segítséget kaphat. Az iskolákban felkészültek arra is, hogy akár éjszaka is menedéket nyújtsanak – tette hozzá.

A II. világháborús 2 tonnás bombát hétfőn találták meg. A hivatalos szervek szintén még hétfőn úgy döntöttek a bomba hatástalanítása miatt kiürítik a környéket 1 kilométer sugarú körzetben. Ezen a területen 16 ezer ember van bejelentve, de a kiürítés során ennek csak töredékét találták otthon.