BOMBA FERENCVÁROSBAN: 16 ezer embert érint a kiürítés

Összesen 16 ezren vannak bejelentve arra a területre, amelyet a hétfőn talált bomba miatt ki kell üríteni – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a ferencvárosi alpolgármester. Bánsághi Tamás hozzátette: a lezárt területre legkorábban csak az esti órákban lehet visszatérni, miután sikerül hatástalanítani a robbanószerkezetet. Az idős és beteg embereket a környező iskolákban és kórházakban helyezik el.

A tűzszerészek elsődleges vizsgálatai alapján kitelepítik a Ferenc körút Boráros tér felőli oldalán, a Tűzoltó utcában, a Fehérholló utcában, a Könyves Kálmán körút, a Koppány utca, és a Kvassay út bevezető szakaszán lakókat. Nem maradhatnak az épületekben a Lágymányosi híd budai hídfője, az Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakók sem.

A kitelepítés reggel 9 órakor kezdődik, a tömegközlekedést annak befejezéséig fenntartják – mondta az alpolgármester. A területen 16 ezer lakó van bejelentve, ám többségük valószínűleg nyaral, vagy a munkahelyén tölti a napot. Bánsághi Tamás hozzátette: kétezer idős, beteg ember elhelyezését kell megoldaniuk. Az ágyhoz kötött, nehezen mozgó lakókat mentővel szállítják a Szent István Kórházba, ahol a lezárás idejére elhelyezik őket. Azokat, akik kénytelenek elhagyni otthonaikat, de nincs hova menniük a Bakáts téri és a Telepy utcai általános iskolában helyezik el. A helyi polgári védelem összesen 400 ágyat szállított ezekre az átmeneti szállásokra.

A lezárt zónában az üzletek és hivatalok egész nap zárva lesznek. A környéken működő három kórház (Szent László Kórház, Szent István Kórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika) azonban továbbra is fogadja a betegeket.

Az alpolgármester azt kéri az otthonukat elhagyóktól, hogy vigyék magukkal a szükséges gyógyszereiket, irataikat és készpénzt, de ne feledkezzenek meg háziállataikról sem. A lezárt lakásokat rendőrök őrzik majd. A kijelölt zónában senki sem maradhat, a rendőrség akár kényszerrel is kiköltöztetheti azokat, akik maradni szeretnének.

A járműforgalom elől az Illatos út – Soroksári út – Boráros tér – Ferenc körút – Üllői út által körülhatárolt területet zárják el úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból járható marad. Közlekedni a Lágymányosi hídon sem lehet majd és a csepeli hév sem jár.

A rendőrök kedd reggel 9 órakor kezdik meg a kiürítést. Az érintett területen a BKV több járata is közlekedik, a közlekedési társaság szakemberei szintén kedd reggel egyeztetnek majd a rendőrséggel és a tűzszerészekkel arról, hogyan változik a menetrend. A tűzszerészek csak akkor látnak munkához, ha a rendőrök végeztek a kiürítéssel.