BOMBA FERENCVÁROSBAN – ÖSSZEFOGLALÓ

Már korábban hatástalanították azt a bombát, amelyet a IX. kerületi Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződésében találtak hétfőn. Ezt azonban a tűzszerészek nem tudhatták, így ahhoz hogy megvizsgálják, le kellett zárni és ki kellett üríteni a megtalálásától számított egy kilométer sugarú területet. A kitelepítés csaknem hét órán keresztül tartott, ezalatt a rendőrök 10 ezer lakásba csöngettek be és kérték meg az ott élőket, hogy hagyják el a lezárt területet.

Egy német repülőbomba volt beágyazódva a betonba a IX. kerületi Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződésénél, mint később kiderült korábban már hatástalanították is. Ezt azonban korábban nem lehetett tudni.

A robbanószerkezetet hétfőn este egy régi malom bontása közben találták meg. Mivel a hatástalanításához komoly biztonsági intézkedésekre van szükség, így a szakemberek úgy döntöttek, hogy csak hétfőn reggel kezdik azt meg. Ez a bombától számított egy kilométer sugarú terület teljes lezárásával járt. Délelőtt tíz órakor a rendőrök lezárták a forgalom elől a Könyves Kálmán körút, Üllői út és Ferenc körút által határolt területet, beleértve a Lágymányosi hidat. Ezután elkezdték egy kisebb sugarú körben a teljes kitelepítést. Tízezer otthonba csöngettek be és kérték meg az ott élőket, hogy ideiglenesen hagyják el a lakásukat, amennyiben pedig idős, vagy magatehetetlen emberről volt szó, akkor a katasztrófavédelem által felállított befogadóhelyek egyikére szállították. A munka csaknem hét órán keresztül, azaz délután háromnegyed ötig tartott összesen csaknem 800 rendőr részvételével.

Illés Hilda a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője többször hangsúlyozta, hogy az egyenruhások egyszer sem alkalmaztak erőszakot és őket sem érte semmiféle atrocitás.

A katasztrófavédelem már reggel ideiglenes szállást alakított ki a közeli Telepy utcai, illetve a Bakáts téri általános iskolában. Ide hozták azokat a főként időseket, akik nem tudtak hová menni, esetleg mozgásukban korlátozottak vagy ápolásra szorultak. Még délután egy harmadik iskolát, a József Attila lakótelepen lévő Lobogó utcai intézményt is megnyitottak. Összesen 520-nál is több ember került ezekre a befogadóhelyekre – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Mindenhol az oda szállítottak kaptak ételt és italt, orvosi felügyelet volt, illetve pszichológusok is segítettek, ha valaki kérte.

A terület kiürítése után következhettek csak a tűzszerészek: először egy parancsnok és két beosztottja ment be a területre. Hajdú Gábor tűzszerész parancsnok elmondta, hogy másfél méterre kellett leásni a földbe, hogy kiderüljön: a megtalált SB 1000 aknahatású német repülőbomba korábban már hatástalanítva lett, azaz üres volt. Bár a tűzszerészek röntgennel is vizsgálták a szerkezetet, a túl vastag fala miatt ezt nem látták. A köpenyt elszállították a honvédség sződligeti gyűjtőhelyére, ahol a továbbiakban “vashulladékként kezelik majd”.

Amint ez kiderült – fél hét után nem sokkal – a rendőrök feloldották a korábban elrendelt zárat és ismét megindulhatott a forgalom az érintett területen. Ez egyben azt is jelentette, hogy a korábban kitelepített emberek elkezdhettek visszatérni otthonaikba. Bánsághi Tamás, a kerület alpolgármestere elmondta, hogy a kiürítés területén 16 ezer ember élt, ez Ferencváros lakosságának egyharmada. Az emberek fegyelmezetten fogadták a helyzetet és együttműködtek a lakossággal. Akiket a rendőrök szállítottak el otthonaikból, azokat szervezetten viszik vissza is.

Bozsó Zoltán, a fővárosi rendőrfőkapitány rendészeti helyettese leszögezte, hogy a járőrök reggelig fokozottan ellenőrizni fogják a korábban lezárt területet.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, illetve Bencze József országos rendőrfőkapitány a helyszínen köszönte meg a kitelepítésben résztvevők és a tűzszerészek munkáját.