BOMBA FERENCVÁROSBAN – Légtérzár a Ferencváros fölött

Légtérzárat rendelt el a Ferencvárosban megtalált második világháborús bomba miatt kiürített terület felett Bozsó Zoltán, a Fővárosi rendőrfőkapitány rendészeti helyettese. Az intézkedésre a biztonság érdekében volt szükség – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője. lllés Hilda leszögezte, tévesek azok a hírek, amelyek arról szólnak, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazna a kiürítés közben, mindössze akkor törnek fel ajtót, hogyha feltételezhető, hogy a lakásban magatehetetlen személy van. A kitelepítés továbbra is 75 százalékos, azaz az emberek háromnegyede hagyta el eddig otthonát.

Bánsági Tamás, a IX. kerület alpolgármestere újságírók előtt arról beszélt, hogy a rendőrök várhatóan délután 3-4 óra körül befejezik a kiürítést és a tűzszerészek legkésőbb négy órakor megkezdhetik a munkát. Tapasztalatai szerint a kitelepített emberek közül senki nem örül a helyzetnek, de elfogadják. A korábbi, kiürítésről szóló tájékoztatást jónak nevezte, az érintett területeken bejelentett 16 ezer embernek ugyanis csak a töredékét találták otthon. A kiürített területeken folyamatosan zárják el a közműveket – jelentette a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

Közben folyamatosan nő a kerületben kijelölt befogadó helyekre szállított, főként idősek száma – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője. A Telepi utcai általános iskolában jelenleg 225-en, míg a Bakáts téri intézményben 120 -nál is többen vannak. Ételt és italt mindkét helyen kapnak az odaszállítottak, hamarosan a Vöröskereszt meleg étel szállítmánya is megérkezik.

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete 45 önkéntessel és szakápolókkal segít a IX. kerületben. Az időseket a Balázs téri általános iskolában és a Telepi utcai iskolában gondozzák. A Vöröskereszt 800 konzervvel, több mint 400 liter ásványvízzel és 200 adag meleg étellel segíti a kitelepített lakosokat.Sporthírek