BOMBA FERENCVÁROSBAN – A lakók csaknem felét telepítették már ki

Déli 12 órára már teljesen lezárták a rendőrök a IX. kerületnek azt a részét, ahol hétfőn második világháborús bombát találtak. A Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződése körül meghúzott 1 kilométer sugarú területről folyamatosan telepítik ki az ott lakókat. Idáig az embereknek csaknem a felét telepítették ki. A munkában 400 rendőr, illetve a polgárőrök és a polgári védelem szakemberei vesznek részt – mondta el a Független Hírügynökségnek Illés Hilda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának helyettes vezetője.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője arról tájékoztatott, hogy a IX. kerületben kijelölt két iskolában – a Bakáts téri, illetve a Telepy utcai intzményben – a katasztrófavédelem 200-200 ágyat biztosított. Ide azokat hozzák, akik mozgásukban korlátozottak, vagy ápolásra szorulnak. A Bakáts térre 40, míg a Telepy utcába 100 embert szállítottak délig. Mindkét intézményben 3-3 pszichológus is segíti mentálisan feldolgozni az odaszállított – főként – időseknek a történteket. A két iskolában van orvosi ügyelet, kint vannak a Vöröskereszt munkatársai, illetve ételt és italt kapnak az itt elhelyezett emberek.

A rendészeti miniszternek délelőtt arról számoltak be a helyszíni parancsnokok, hogy elegendő ember áll a feladatok ellátására. Draskovics Tibor azt kérte, hogy akár más területek terhére is biztosítsák a megfelelő számú szakembert. A parancsnokok azt is elmondták, hogy a katasztrófavédelem, a polgári védelem és a rendőrség között folyamatos az információcsere, összehangolt az együttműködés. A körülbelül 1 kilométer sugarú körzetet szektorokra osztották – ezekből jelentenek a vezetési pontra, ami a Bakáts téren van. Ha valakinek kórházi ellátásra lenne szüksége, az István és László Kórházba szállítják. A 104-es telefonszámot azonban nem terhelik, a helyszínen oldják meg a mentővel való szállítást – tették hozzá a helyszíni parancsnokok. Újságírói kérdésre Draskovics Tibor elmondta: azért nem este kezdték el a terület kiűrítését, mert fel kellett készülni a feladatra, hogy minden a rendelkezésre álljon.

A Független Hírügynökség helyszíni tudosítója szerint a Bakáts téren az emberek többsége nyugodtan viseli a kiürítést, mindössze néhányan méltatlankodnak a helyzet miatt.Sporthírek