BOMBA FERENCVÁROSBAN – A bejelentések túlnyomó többsége éles robbanószerkezetről szól

Az országszerte megtalált második világháborús bombák mindössze két százalékáról derül az ki, hogy már nem éles – mondta Hajdú Gábor tűzszerész parancsnok a Ferencvárosban talált robbanószerkezet kapcsán. Az először két tonnásnak becsült szerkezetről ugyanis az derült ki, hogy már korábban hatástalanították.

Általában a megtalált második világháborús bombák 98 százaléka éles, a maradékról derül csak ki, hogy már elműködött, vagy a háborúban korábban hatástalanították – mondta a parancsnok. Emlékeztetett, hogy a világháborúban Magyarország hat hónapig volt hadműveleti terület és a fővárosban igen sok stratégiai célpont volt. Ilyen például a ferencvárosi malom is, ahol a most megtalált robbanószerkezet volt.
Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan kerülnek elő egyre nagyobb robbanószerkezetek, így meglátása szerint kerülhetnek még hasonló nagy szerkezetek.

A tűzszerész parancsnok leszögezte inkább a megtalált bombákat jelentsék be, mint egyszer egy elmaradjon és úgy kezeljék mint egy nem robbanótestet. “Abból nagy baj lehet” – fogalmazott.

A IX. kerületi Vaskapu és Tóth Kálmán utca kereszteződésében hétfőn este találtak meg egy két tonnásnak becsült bombát egy régi malom bontása közben. A biztonság érdekében a rendőrök kiürítették és lezárták a robbanótest egy kilométeres sugarú területét, ami körülbelül hét órán keresztül tartott és 16 ezer embert érintett. Végül kiderült, hogy a bombát már korábban hatástalanították, így nem volt veszélyes.