Bomba egy pakisztáni marhapiacon – 12 halott

12-en meghaltak Pakisztán északnyugati részén, amikor pokolgép robbant Dars marhapiacán egy mecset szomszédságában. Ezúttal rivális iszlamista szervezetek közti összetûzésrõl van szó.

Az al-Kaida egyik fellegvárának is tekintett Khyber régióban történt a detonáció, amely megrongálta a mecsetet, több boltot, és megölte a Laszkar-e-Iszlam (az Iszlám Hadserege) elnevezésû szervezet egyik parancsnokát. Rajta kívül még 11-en vesztették életüket, és több mint 30 ember megsebesült.

A közelben van a Laszkar-e-Iszlam fõhadiszállása is. A milícia kapcsolatban ál a tálib mozgalommal, és a pakisztáni kormányzat szerint számos merénylet köthetõ a szervezethez. A hatóságok szerint egy rivális szervezet állhat a robbantás mögött. A Laszkar-al-Iszlam ugyanis rendszerint harcban áll a stratégiai fontosságú térség ellenõrzéséért az Anszar-ul-Iszlam (az Iszlám Társasága) elnevezésû csoporttal.

A pakisztáni hadsereg már több – kisebb sikereket hozó – offenzívát is indított az Afganisztánnal határos vidéken az iszlamisták ellen, akiket Iszlamabad azzal vádol, hogy 2007 júliusa óta 3000 embert öltek meg különbözõ merényletekben országszerte. A Kyber ugyanakkor az Egyesült Államok számára is fontos, hiszen a vidéken halad át a Pakisztán északi részét Kabullal összekötõ egyetlen út, ezért Washington folyamatosan követeli szövetségesétõl, hogy tegyen rendet a régióban.