Bomba egy berettyóújfalui kertben

Bomba
Bomba
Berettyóújfalu – Egy hete fekszik az a bomba Berettyóújfaluban egy ház udvarán, amely múlt kedden csatornaásás közben került elő a földből.

Az utca lakói attól félnek, hogy bármikor felrobbanhat és nem értik, hogy eddig miért nem hatástalanították. A tűzszerészeknek azonban kormányrendelet határozza meg azokat az eseteket, ahová azonnal ki kell menniük.

Egy hete rettegnek az utca lakói a bombának látszó tárgytól, ugyanis pontosan csak a tűzszerészek tudnák megmondani, mi az. Múlt kedden dobta ki csatornaásás közben egy munkagép és ezután rakták le a ház udvarára. Az utca lakói rettegnek, és nem értik miért nem jönnek a tűzszerészek.

Hétfőn Budapest belvárosában több II. világháborús gránátot is találtak. Egy épületet is ki kellett üríteni, így oda a tűzszerészek azonnal kimentek és elszállították a gránátokat. Mivel még mindig túl sok bomba kerül elő, ezért nem a megtalálás sorrendje számít. A Berettyóújfaluban talált bombáról már tudnak a tűzszerészek.

“A kormányrendelet alapján, ha a bomba közigazgatási intézmény vagy iskola területén van, illetve, ha emberi életet veszélyeztet vagy árvíz esetén a vízszabályozást akadályozza, akkor azonnal vonulni kell” – mondta el a Független Hírügynökségnek Inárcsi József tűzszerész mérnök. Hozzátette: a házhoz nem kell azonnal kivonulniuk.

Az országban hat tűzszerész csoport dolgozik folyamatosan. Naponta 15 bejelentést kapnak, ezért még szombaton is munkában vannak. A berettyóújfalui bomba azonban zárt térben van, így az a tűzszerészek szerint még várhat. A tűzszerészek egyelőre nem tudták megmondani, hogy mikor hatástalanítják a szerkezetet.