Bomba, ami bármikor felrobbanhat Miskolcon, Borsodban

Bomba, ami bármikor felrobbanhat Miskolcon, Borsodban
Miskolc – Probléma van a cigányokkal, ezzel a romák, és ahogy vitafórumunkon többször is elhangzott, a magyarok is egyetértettek. A megoldásra azonban mindenkinek más és más javaslata volt. A magyar cigányok története [.pdf – 89KB]

A meghívottak és az érdeklődők közös nevezőre nem jutottak ugyan a lapunk által szervezett fórumon, de – ahogy Váradi Gábor, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat tagja fogalmazott – elindult egy párbeszéd romák és nem romák között.

A fórumon már nem kerülgették a témát, többen konkrétan kimondták: igenis létezik cigánybűnözés. Dr. Pásztor Albert, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője is azzal kezdte: míg korábban hangoskodó kisebbségnek, vasgyűjtő népségnek emlegették a panaszosok, ma már odajutottunk, hogy cigányoznak.
Dr. Pásztor Albert azt is kimondta, sokkal többet várna a cigány vezetőktől, mivel ők jobban ismerik saját helyzetüket és kultúrájukat. Hangsúlyozta: a két kultúra nem tud egymás mellett élni konfliktus nélkül, és – szerinte – csak azokat kellene integrálni, akik alkalmasak erre.

Mi szegregálunk, a többségi társadalom? – tette fel a kérdést dr. Pásztor Albert. Nem – válaszolta meg. Majd példaként a számozott utcákat említette, ahol valamikor munkások éltek. Mára főleg cigány családok laknak ott, akik életvitelükkel szegregátumot hoztak létre.

Kiseperni

Ki kell seperni a szőnyeg alól a problémát – mondta Szilárdi László, a Vajdák a Romákért Alapítvány országos szóvivője. Ezzel mintegy egyetértve a fórum közönségével, akik arra panaszkodtak, hogy a bűnözőktől – cigányoknak nevezték őket – nem tudják megvédeni javaikat és saját magukat sem.
A magyarok és a cigányok évszázadokon keresztül békében éltek, de mára ez megváltozott – hangsúlyozta. Ő ezért a mindenkori kormányt okolta, mivel annak a feladata lenne, hogy ezeket az embereket kiemelje. A szóvivő azonban az integrálás mellett tette le a voksát.

A bűnözéssel kapcsolatban kifejtette: sok panaszos levelet kapnak, és a megyei vajda, Lakatos Attila lép is ezekben az ügyekben. Rendre felkeresi a problémás cigány családokat, és saját eszközeivel jobb belátásra bírja őket. Azóta nincs gond velük – mondta a szóvivő. Erre volt, aki bekiabált a fórumon: a Lyukóvölgybe is eljöhetne.

“Felrobbanhat”
Akárhogy csűrjük, csavarjuk a dolgot, velünk van baj – jelentette ki a cigányvajda. El kell vinni dolgozni a romákat – fogalmazott. Hiszen – folytatta – felnőtt úgy egy generáció, hogy nem ismer se Istent, se embert, és nem akar dolgozni. Ő úgy vélekedik: a cigányság egy olyan bomba, ami bármikor felrobbanhat.
Miért szerveztük?
Megnőtt a szándékos testi sértés, a betöréses lopás és a garázdaságok száma megyénkben. Naponta érkeznek ezzel kapcsolatos hírek szerkesztőségünkbe, s maga a miskolci rendőrkapitány, dr. Pásztor Albert is többször nyilatkozott e tényről lapunknak. Az Észak csütörtökre vitafórumot szervezett a témában, a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házba.

Kapcsolódó cikkek: