Bomba a főváros XIII. kerületében

Második világháborús bombát találtak Budapest XIII. kerületében, a Tatai út és a Tahi utca kereszteződésében.

 


22.21:  Már nincs veszély
Már nincs robbanásveszély Budapest XIII. kerületében, miután a tűzszerészek kiszerelték a gyutacsát annak a robbanószerkezetnek, amelyet szerda délután találtak a Tatai úton. Mivel a bomba egy gázvezeték mellett fekszik, a gázművek szakemberei is a helyszínen vannak. A gyutacsot a helyszínen robbantják fel, várhatóan este tizenegy óra körül, ez azonban már semmilyen veszélyt nem jelent – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Katalin, a helyszínen dolgozó tűzszerészcsoport szóvivője. A környéken lakók így elvileg még éjfél előtt visszatérhetnek otthonaikba.
A kitelepített lakókat a tervek szerint buszokkal, míg a betegeket mentőautóval szállítják majd haza, ha erre megadják az engedélyt – tudta meg a Független Hírügynökség Gellért Lajostól, a XIII. kerületi önkormányzat sajtóreferensétől.


21.36: 2 embert előálíltottak, miniszterek a helyszínen

Akadályozták a lakások kiürítését végző rendőrök munkáját, ezért két embert előállítottak szerdán este a XIII. kerületből – mondta a Független Hírügynökségnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. A férfi és a nő hangoskodtak, az utcán randalíroztak.

Továbbra sem tudni, pontosan mikor fejezik be a terület kiürítését, illetve mikor kezdhetik a robbanószerkezet vizsgálatát. Most az tűnik biztosnak, hogy szerda este háromnegyed tíz előtt nem láthatnak munkához a tűzszerészek.

Kora este az egészségügyi és a honvédelmi miniszter is a helyszínre látogatott. Szekeres Imre úgy fogalmazott, hogy a bomba hatástalanítása nem kockázatmentes.

A katasztrófavédelem munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel – itt, valamint a Fáy utcai Vasas pályánál és a Nővér utcai gimnáziumnál jelentkezhetnek azok, akik nem tudnak hova menni. A Fiastyúk utcában az Országos Mentőszolgálat is felállított egy sátrat – azért ide, mert ezen a bázison főként idős és beteg emberek vannak. A orvosok munkáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) három pszichológusa is segíti, ha kell. Eddig senkinek sem esett baja – mondta Szentes György, az OKF helyettes szóvivője.

A 20-as gyors és a 30-as buszok továbbra is kerülő úton közlekednek, a Béke úton, majd a Szegedi úton át. A 14-es villamos forgalmát nem akadályozza a lezárás – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere.

Legutóbb május közepén, két egymást követő napon találtak bombákat Budapesten, az újbudai Infoparkban. Az egyik bomba egytonnás volt, akkor a park 2 kilométeres körzetét lezárták, az épületeket pedig kiürítették, köztük a pesti oldalon lévő Nemzeti Színházat. A másik bomba, az angyalföldihez hasonlóan, 500 kilós volt. Mindkettőt a helyszínen sikerült hatástalanítani.


20.58: Három helyen várják azokat, aki nem tudnak hova menni

Még bizonytalan, pontosan mikor kezdhetik el vizsgálni azt a második világháborús bombát, amelyet szerda délután találtak Budapest XIII. kerületében, a Tatai úton. 21 óráig a tűzszerészek biztosan várnak, mivel várhatóan addigra fejezik be a környék kiürítését – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Katalin, a helyszínen tartózkodó tűzszerészalakulat szóvivője.

Csaknem 400 embert helyeztek el eddig a környező iskolákban és a Vasas-pályánál – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a XIII. kerület sajtóreferense. Gellért Lajos hozzátette: a Fiastyúk utcai általános iskolában eddig 300 ember ment be, nekik ágyakat, ásványvizet és szendvicseket biztosít a polgári védelem.

Azok, akik eddig nem találtak szállást éjszakára, a Fáy utcai Vasas pályánál és a Nővér utcai gimnáziumnál jelentkezhetnek, ahol teljes ellátást kapnak. Gellért Lajos szerint már csak néhányan vannak otthonaikban, ám várhatóan mostanra ők is elindultak. A legtöbb kitelepített azonban családoknál, barátoknál talált szállást éjszakára – tette hozzá.

A 20-as gyors és a 30-as buszok továbbra is kerülő úton közlekednek, a Béke úton, majd a Szegedi úton át. A 14-es villamos forgalmát nem akadályozza a lezárás – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a BKV fődiszpécsere.


20.01: Megsérült a bomba, még tart a kiürítés
Megsérült az a második világháborús bomba, amelyet szerda délután találtak Budapest XIII. kerületében. A féltonnás amerikai robbanószerkezetnek leszakadt az úgynevezett fenékgyújtója, az orrgyújtót viszont még nem tudták megvizsgálni a tűzszerészek. Ezt csak azután teszik meg, ha kiürítették a környéket – mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Katalin, a tűzszerészalakulat szóvivője.

A Honvédség tűzszerészei megállapították, hogy a fenékgyújtó valamikor leszakadt a bombáról, egyelőre nem tudni, hol van. A bomba elején lévő orrgyújtót pedig még nem látják, közelebb pedig csak a teljes kiürítés után mennek a robbanószerkezethez. A rendőrség várhatóan 21 órára fejezi be a környék kiürítését – tette hozzá a szóvivő. Azt nem tudni, hogy a sérülés mennyire hátráltatja a tűzszerészek munkáját.

Szekeres Imre  honvédelmi miniszter a helyszínen van – számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A féltonnás bombát a Tatai úton találták szerda délután, a környéken folyamatosan ürítik ki a lakásokat. A katasztrófavédelem munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel, egyebek mellett itt fogadják azokat, akik nem tudnak hova menni – mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A kitelepített emberek száma becslések szerint elérheti a tízezret is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali tájékoztatást és folyamatos jelentést kért az angyalföldi kitelepítésről – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Angyalföldön kétszáz rendőr segíti a kitelepítést, ami akár 21 óráig is eltarthat. A trotilt tartalmazó amerikai repeszbomba akár egy tízemeletes házat is képes lenne romba dönteni, ha felrobban – hangzott el a Magyar Televízió szerda esti Híradójában. 


19 44: Hivatalos döntés még nem született ugyan, de várhatóan lezárják a rákosrendezői pályaudvart is a főváros XIII. kerületében talált második világháborús bomba miatt – erről tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményben Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

Ha valóban lezárják Rákosrendezőt, akkor jelentős késések várhatóak a Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház-Vácrátót vasútvonalon.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azonnali tájékoztatást és folyamatos jelentést kért az angyalföldi kitelepítésről – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Daróczi Dávid kormányszóvivő.


18 40: Folyamatosan ürítik ki a lakásokat annak a féltonnás bombának a körzetében, amelyet szerda délután találtak Budapest XIII. kerületében, a Tatai úton.

A katasztrófavédelem munkatársai a Fiastyúk utcai általános iskolában bázist állítottak fel, egyebek mellett itt fogadják azokat, akik nem tudnak hova menni – mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A kitelepített emberek száma becslések szerint elérheti a tízezret is.


A rendőrség egy kilométeres körben kiüríti a lakásokat, az Országbíró utca – Béke út – Dolmány utca – Tatai út által határolt területen.

A kiürítésben a kerületi járőrök mellett segítenek a polgári védelem és a katasztrófavédelem munkatársai, valamint a Készenléti Rendőrség emberei.

Az evakuálás becslések szerint több ezer embert érinthet. A Honvédség tűzszerészei csak a kiürítés után foghatnak munkához – mondta a Független Hírügynökségnek Tószegi Péter, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

A bomba a MÁV közlekedését nem befolyásolja, Rákosrendezőtől körülbelül 600 méterre találták ugyanis a robbanószerkezetet – mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

A BKV-nak két buszjáratát érinti a lezárás, a 20-as gyors és a 30-as buszok most kerülő úton közlekednek a Szegedi úton és a Béke úton át – tudta meg a Független Hírügynökség a BKV fődiszpécserétől.

  • Tudunk- e, merünk- e segíteni?
  • Drágítani akarják a dohányzást
  • Mosógépbe zárta, hogy meghaljon
  • Halálos kamionbaleset
  • Csúcsok dőltek a Balaton Soundon  BalaTone Sound képekben 2008.07.15.