BOM: szülessen törvény a 2020-as budapesti olimpiáról

A 2020-as olimpiai pályázat miatt egy “olimpiai törvény” elfogadását kéri a parlamenti pártoktól a Budapesti Olimpiai Mozgalom – mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) elnöke, az országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának ülésén, kedden délután. Hozzátette: a BOM felkérte a Siegler Ügyvédi Irodát, hogy dolgozza ki a törvény szövegét.

A mozgalom szorgalmazza azt is, hogy ötpárti támogatást élvezzen az olimpiai törvény, és hosszú idő után ez legyen az az ügy, amely mellé az ellenzék és a kormánypártok is felsorakoznak – hangzott el a bizottsági ülésen. Ezen kívül kezdeményezik egy Pályázat Előkészítő Bizottság (PEB) felállítását is, amely koordinálná az olimpiai pályázatot.
A PEB működési költsége 5-6 milliárd forint lenne 2013-ig, melyet az üzleti szféra és az adók 1%-ból fedeznének.

Az eredeti 2016-os dátum helyett csak 2020-ban tud olimpiát rendezni Magyarország – erősítette meg korábbi prognózisát BOM, mivel addig nem áll rendelkezésre elég gazdasági erőforrás – mondta Bienerth Gusztáv, a BOM egyik tagja. Hozzátette: Az olimpia magyarországi megrendezésének összköltségét 5164 milliárd forintra becsüli a BOM, melyből 518 milliárd az olimpia közvetlen költsége lenne, 4646 milliárd pedig olyan infrastrukturális fejlesztések költsége, mint például vasúti pályafelújítás, 4-es és 5-ös metró, illetve M0-ás körgyűrű.

A BOM szerint Budapestnek mindenképpen pályáznia kell az olimpiára vagy lemarad a régió fővárosai közötti versenyben; Prága már bejelentette az indulását. A BOM képviselői szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy kimaradjuk a pályázók közül. Szerintük nem csak költsége, hanem gazdasági hozadéka is van az olimpiának, ami munkahelyteremtésben és a gazdaság plusz növekedésében nyilvánulna meg. A mozgalom egyébként sokkal többet szeretne az uniós forrásokból fedezni az állami támogatás helyett, és szerintük erre a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetés biztosít forrásokat.