faültetés

2019.11.08. 15:30

Faültetéssel a kipusztulás ellen

A martinkertvárosi zöld óvoda kertjében juhar- és vad gyümölcsfákat ültettek az Ébredj! mozgalom tagjai.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Kisgyermekes családok civil kezdeményezésére teljesen alulról építkezve indult útjára az Ébredj! mozgalom, amelynek célja, hogy bizonyítsa, mindannyian képesek vagyunk tenni a globális felmelegedés ellen. Erre utal jelmondata is: „Ültessünk fát a gyerekünkkel, a jövőjükért! Egy fa négy embernyi oxigén!” A közösség tagjai több száz fa elültetését vállalták országszerte, hogy megtanítsák a következő nemzedéknek, hogy csak a természettel összhangban élhetünk a Földön. Péntek délelőtt az Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda Pitypang Tagóvodájában jártunk, amely örömmel fogadta az ültetőket.

– Örökös zöld óvodaként feladatunk a környezetvédelem, a természeti környezet megismertetése a gyerekekkel és a környezetszemlélet javítása. Igyekszünk példát mutatni a kicsiknek a növény- és állatvédelem terén és a szelektív hulladékgyűjtésben, újrahasznosításban – ismertette Herczeg Andrásné, a tagóvoda vezetője. – Az intézmény több mint 30 éves, a növények többségét is akkor telepítették, ezért különösen örülünk neki, hogy most fiatal fákat ültetnek az udvarunkra.

Anyukák csatlakoztak

Érkezésünkkor már javában folyt az ültetés és lassan a fácskák is megérkeztek.

– Nyár elején indítottuk el az Ébredj! mozgalmat, amelyet a természeti környezetünk iránti aggodalom hívott életre. Ma a világban 1 millió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A Facebook oldalunk pár hónap alatt húszezer fős látogatottságot ért el. Többségében kisgyermekes anyukák tekintik meg és ők azok, akik aktivizálhatók, amivel elértük a célunkat – mondta Stromajer Andrea, a mozgalom mögött álló Támasz 2005 Alapítvány elnöke. – Nagyon sok olyan önkéntes csatlakozott hozzánk, akik magukra vállalták, hogy saját élőhelyükön továbbszervezik a munkát. Miskolcon a koordinációs feladatokat Falticska Viktória látja el, neki köszönhetjük a mai akciót is. Az első száz fa elültetésének költségét alapítványunk saját forrásból fedezte. Civilként közterületekhez nem férünk hozzá, de iskolákban, óvodákban, lovardákban, legelőkön gyakran engedélyezik az ültetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában