Boldogkőújfalun eddig még soha nem járt a Télapó…

Mikulás a nagyvárosban. A szegény falvakat elkerüli?
Mikulás a nagyvárosban. A szegény falvakat elkerüli?
Boldogkőújfalu – 47 évesen írt először levelet a Télapónak, de nem magának kért, hanem 250 gyereknek.

Van egy hely megyénkben, ami úgy tűnik, nincs rajta a Télapó térképén. Legalábbis eddig valamiért nem jutott el oda a nagy­szakállú, hiába várja minden évben csaknem 250 gyermek. Ezt megelégelve egy 47 éves kétgyermekes édesanya, Korotkiné Gulyás Szabina klaviatúrát ragadott és levelet írt a Télapónak.

Nincs a térképen

„Biztos vagyok benne, hogy ez így mellbevágó számodra, de van Magyarországon több település, ami nincs rajta a térképeden, a mi falunk is ilyen, pedig itt is minden gyerek várva vár, kedves öreg télapó. Az a baj, tudod, hogy itt sok gyereknek még csizmája sincs… Ennek ellenére várnak, évről évre, de te csak nem jössz, ők pedig elfelejtenek hinni benned, és idővel leszoknak arról, hogy higgyenek bármiféle csodában… Gondold csak el, Télapó, hogy mekkora csoda lennél, ha megjelennél a faluban, és a gyerekeknek osztanál csomagot, esetleg még virgácsot is. Saját szemeddel láthatnád, hogy itt is várnak rád gyerekek” – áll a levélben.

Majd így folytatódik: „Várnak téged Télapó, és igen, tudom, nem lehet mindenkinek segíteni. Nem lehet neked sem mindenkihez eljutni. Értem én azt is, amikor azt mondják, hogy vannak ezeknek a gyerekeknek szüleik, meg nem kellene kocsmába járni, meg dohányozni, és ismerem jól az ezernyi kifogást, hogy miért nem kell segíteni! De én csak a gyerekeket nézem, a gyerekeket, akik nem kérték, hogy ide szülessenek, nem kérték a szegénységet, a bőrszínt kapták. Azt szeretném végre olvasni, hogy miért lehet és kell segíteni!”

Nem kell pénz

Korotkiné Gulyás Szabina egyébként a Boldogkőújfalui Cigányokért Egyesület vezetője. Helyben született, azóta is ott él, ha valaki, ő jól ismeri a helyi körülményeket. Szomorúan mesélte lapunknak, hogy soha nem volt még olyan rendezvény, ami kizárólag csak a boldogkőújfalusi gyerekeknek szólt volna.

„Ezért írtam levelet a Télapónak. Saját erőből próbálok segíteni az itt élőknek, de ez nagyon nehéz. Most is éppen azt szerveztem, hogy december 5-én tudjak egy kis forró teát osztani a gyerekeknek. És ha a Télapó meghallgatja a kérésem, akkor mikuláscsomag is kerülhet a tea mellé” – tudtuk meg.

„Kérdésünkre, hogy mire is vágynak a gyerekek, Szabina azt mondta, mindennek örülnek. „Mindenki szívére bízom, hogy mivel támogatja a gyerekeket. Ahogy levelemben is írtam, nem pénz kell, inkább egy kis csomag” – tette hozzá.

Szabina levelét a világhálón már többen olvasták, és már felajánlások is érkeztek. Lapunk is próbál segíteni, megkértük a Tekergő Bábszínházat, hogy egy vidám műsort vigyen a gyerekeknek. Így december 18-án Cilike, a hiszékeny egérke című meséjükkel lépnek fel.

– N. Szántó Rita –

Elérhetőség:

  • Korotkiné Gulyás Szabina
  • Boldogkőújfalu, Rákóczi F. utca 10.
  • E-mail: szabin76@citromail.hu
  • Telefon: 70/343-8462