Boldog születésnapot!

A Premier próbája után köszöntötték Eszenyi Enikőt (balról a második)
A Premier próbája után köszöntötték Eszenyi Enikőt (balról a második) - © Fotó: Szkárossy Zsuzsa
Budapest, Csenger – A csengeri születésű színházigazgatót kollégái lepték meg a próba után.

John Cassavetes az amerikai filmművészet egyik megújítója. Személyes hangvételű filmeket és közben állandó társulatával színházi előadásokat rendezett, amelyekben mint színész is játszott. A legendás Premier című filmje lenyűgözően bensőséges vallomás a színházról és a színészi létezésről. Nyers őszinteséggel mutatja be az ünnepelt színésznő küzdelmét, miközben a néző újra és újra bepillantást nyerhet a színház misztikus világába. A darabban Eszenyi Enikő alakítja Myrtle Gordon színésznőt.

Kedves gesztus

A Magyarországon először látható színpadi változat szombati próbája után kollégái köszöntötték születésnapja alkalmából Eszenyi Enikőt, aki egyébiránt a Vígszínház igazgatója is. A csengeri születésű színi direktor nagy örömmel fogadta kollégái kedves gesztusát.

Hamarosan jubilál, hiszen 2009. február elsejétől tölti be a Vígszínház igazgatói pozícióját. Ott lett vezető, ahová 1983-ban, a Színművészeti Főiskola elvégzése után leszerződött. Rövid időn belül a színház egyik legjelentősebb művészévé nőtte ki magát. Munkáját 2001-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. A Forbes kétszer is őt választotta a legbefolyásosabb magyar nőnek a honi kulturális életben.

KM