Bölcskei Gusztáv: "diszkriminatív a kormány költségvetés-tervezete"

Amennyiben nem változnak meg a jelenlegi sarokszámok, akkor 448 millió forinttal kevesebb állami támogatásban részesülnek jövőre az egyházak – ezt Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke mondta szerdai sajtótájékoztatóján. A kormány egyházakra vonatkozó költségvetés-tervezetét Bölcskei Gusztáv diszkriminatívnak nevezte.

Bölcskei Gusztáv szerdán tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a történelmi egyházakat nem vonták be a jövő évi költség-tervezet előkészítésébe, így a református püspök kevés esélyt lát arra, hogy a keretszámokban változás álljon be. A zsinati elnök hangsúlyozta: a tudomásukra jutott 2009-es költségvetési sarokszámok szerint a jövő évi büdzsé tervezete szerint az egyházi célú támogatás 448 millió forinttal lesz kevesebb mint idén.

A református püspök szerint az egyházakra vonatkozó jövő évi költségvetés-tervezet a vallásos emberek iránti burkolt diszkrimináció, ugyanis a kormány egyeztetés nélkül, újabb megvonásra készül. (Ebben az évben az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetésében 26 milliárd 478 millió forint egyházi célú támogatás szerepelt. A jövő évi költségvetés-tervezet szerint ez az összeg 26 milliárd 30 millió lesz.)

Bölcskei Gusztáv azért is tartja “lesújtónak”, hogy a magyar kormány tovább nehezíti az egyházak működését, mert például az 1 százalékos felajánlások növekedése azt mutatja, hogy a társadalom évről évre emelkedő mértékben támogatja az egyházakat. 2004 óta 40 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik a református egyháznak ajánlják fel adójuk 1 százalékát – hangsúlyozta a zsinati elnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a többi történelmi egyház miért nem tiltakozik, Bölcskei Gusztáv elmondta, még nem volt idő az egyeztetésre, a Magyar Református Egyház azonban már most fontosnak tartotta felemelni a hangját a kormány diszkriminatív egyházakra vonatkozó költségvetés-tervezete ellen.