Bölcselet és életforma

Nagy Annamária az edzőtermében
Nagy Annamária az edzőtermében
Nyíregyháza – Vajon elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy tegyünk is magunkért?

Rohanó világban élünk. Minden nap fáradékonyak, levertek vagyunk, azt érezzük, hogy a stressz és a feszültség nehezen távozik el a testünkből. S hogy mi lehet a háttérben? Meglehet, korunk népbetegsége, a depresszió, amit érdemes komolyan vennünk! Sokan szenvednek a kiégés, a „burn out” tüneteitől, a munkahelyi és az otthoni problémák összeadódnak, lelkünkre rakódnak és a rossz köz­érzet, a szörnyű lelkiállapot előbb-utóbb valóságos betegségekben is megmutatkozik. Az Anima Pilates és Jógastúdió vezetőjét, Nagy Annamáriát kérdeztük: miként is vehetjük elejét ennek az állapotnak?

Pilates vagy a jóga

– Bármennyire is elcsépeltnek hangzik, mindenekelőtt életmódot kell változtatni. Nem elég az, ha évente megnézetjük a vérnyomásunkat, vércukorszintünket, bevesszük az orvosságokat, belülről kell változni, változtatni. Fel kell ismerni, hogy az életünk egyedi és megismételhetetlen ajándék, tudatosítani kell magunkban, hogy a mindennapjainkat – amennyire csak lehet – minőségi szinten kell megélni. Könnyű másoknak parancsokat osztogatni, de vajon képesek vagyunk-e arra, hogy önmagunknak parancsoljunk? Tudunk-e nemet mondani magunknak az étkezési szokásainkat illetően a lefekvés előtt, pláne ha már kétszer vacsoráztunk? Hajlandóak vagyunk-e a testi táplálék mellett lelki táplálékot is „fogyasztani”: így például olvasni, zenét hallgatni, lélekben elcsendesedni, magunkba tekinteni? Vajon szánunk-e arra is időt, hogy mozogjunk, sportoljunk? Ahogy a régi bölcsek mondták: Ismerd meg önmagad! Vajon ismerjük-e önmagunkat annyira, hogy felismerve a gyengeségeinket, változtatni tudjunk? – fogalmazta meg a mindannyiunk számára kínos, de az egészségünk szempontjából lényeges kérdéseket a jogini, és már sorolta is, mi az, ami segíthet az embereknek.

– Jó megoldás lehet a pilates torna, felnőtteknek egészen kiváló testedzést kínál. Emlékezzünk csak! Gyerekkorunkban rendszeresen volt tornaóra az iskolában, erre a tornára felnőtt korunkban is szükségünk van. Javítja a állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot és az ízületi mozgékonyságot. Erősíti a hasizmokat, megelőzi a derékfájást, ellazít, fiatalít, esztétikus, vonzó alakot teremt. Nem véletlenül hagytam utoljára a jógát, ami hasonlóan a pilateshez, ugyancsak karban tartja testünket, de még ennél is nagyobb hangsúlyt fektet a lelki kondíció javítására.

Az ősi bölcsesség szerint

– A jóga ősi indiai művészet, amelynek célja a test és a lélek közötti harmónia kialakítása. Oldja a stresszt, növeli a fizikai, pszichikai teherbírást, testben, lélekben megerősít, energetizál, és segít a testsúlycsökkentésben is – sorolta a módszerek és technikák együttesének jótékony hatásait, majd hozzátette: – Ismerd meg önmagad! Ez volt a delphoi jósda bejárata fölé írott híres intelem az oda zarándoklók számára. Éljünk mi is az ősi bölcsesség szerint, és tegyünk magunkért, hogy az életünket teljesnek érezhessük!

KM