Bokros Lajos: csak az MDF-nek van megvalósítható programja

Bokros Lajos szerint ma az MDF az egyetlen olyan párt Magyarországok, amelynek van megvalósítható választási programja, és az végrehajtása esetén az ígért eredményeket hozná. Az MDF miniszterelnök-jelöltje vasárnapi évértékelõ és programadó beszédében Budapesten azt mondta: kicsi, hatékony és tisztakezû államra lenne szükség, valamint független jegybankra, megfelelõ pénzügyi felügyeletre, versenyhivatalra. A volt pénzügyminiszter sürgette azt is, hogy a mostaninál több ember járuljon hozzá a közszolgáltatások terheinek fedezéséhez, legalább jelképes mértékben. A beszédben ugyanakkor kevés konkrétum hangzott el az MDF 2010-es választási programjából.

Bokros Lajos szerint Európának is veszélyt jelent az, hogy Magyarország szegényedik, fogy. Ezért mindenkinek létérdeke, hogy ez a nemzet erõs legyen, a határontúli magyaroknak pedig ez a legfontosabb érdeke – mondta a politikus, aki több nyelven köszöntötte hallgatóságát, köztük szlovákul és németül.

Az MDF miniszterelnök-jelöltje pártja választási programjáról azt mondta, hogy az “szikrázóan logikus”, kemény szavakkal állították össze, de elfogadható, mert a “társadalmat felemeli”. Szerinte kizárólag olyan ígéretek vannak abban, amelyeket kormányra kerülésük esetén meg tudnának valósítani, és az ígért eredményt hoznák.

A volt pénzügyminiszter szerint az elmúlt 10 év elvesztett évtized volt Magyarországon, 2000-2001-ben letértek ugyanis a fenntartó, egyensúlyõrzõ, export- és beruházás-vezérelt gazdasági pályáról. Túlköltekezés kezdõdött, mesterségesen élénkítették a belsõ keresletet, de ez csak kismértékû gazdasági növekedést hozott, miközben a felzárkózáshoz hosszú távúra lenne szükség. Ráadásul az így elért társadalmi, gazdasági és jóléti eredmények idõközben már el is vesztek, mivel tavaly 7 százalékos volt itthon a visszaesés – tette hozzá.

Bokros Lajos szerint több ördögi kör nehezíti a magyar gazdaság felzárkózását: a közteherviselésé, a közszolgáltatásoké, a beruházásoké és a szociális rendszeré. A feladat most az, hogy ezeket átformálják pozitív “angyali hurokká”. El kell érni, hogy a mostaninál többen fizessenek legalább jelképes mértékû adót, mert ezzel igazságosabb lenne a rendszer és nõne az adóalap, valamint javítani kell a közszolgáltatások minõségét. Mindehhez kicsi, hatékony, tisztakezû államra és erõs kormányra van szükség – tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter azt mondta, hogy a társadalom felemelkedése a munkahelyteremtéstõl függ. Az államnak azonban nem utóbbi a feladata, hanem az ideális körülmények megteremtése a foglalkoztatáshoz. Vagyis a vállalkozóknak segély helyett inkább kevesebb bürokráciára és adóterhet kell biztosítani, illetve felkészült munkaerõt. Változtatni kell a képzési rendszeren is, mert Bokros Lajos szerint már nincs Magyarországon jó minõségû, de olcsó munkaerõ, tömegével vannak viszont olyan iskolák, amelyek “újratermelik a munkanélküliek tartalékos hadseregét”. A felsõoktatás reformját tekintve is az utolsó órában vagyunk – fogalmazott.

Bokros Lajos egy fõvárosi rendezvényteremben mondta el évértékelõ és programadó beszédét, amelyet az MDF vezetõi korábban “rendhagyónak” ígértek. Bokros Lajos a Horn-kormány egyik pénzügyminisztere volt, most az MDF európai parlamenti képviselõje és miniszterelnök-jelöltje.