Bokros Lajos: Az igazi reformok még hátravannak – NapTV

Eddig csak reformszilánkok – vizitdíj, tandíj, gyógyszerliberalizáció – valósultak meg, az igazi reformok még hátravannak -mondta Bokros Lajos, a Közép-európai Egyetem vezérigazgatója a Napkelte pénteki műsorában. Eddig nem a közkiadásokat csökkentették, hanem az adókat növelték – hangsúlyozta.

Bokros Lajos elmondta: nem mindenki lesz nyertese a reformoknak. Így például a felsőoktatás átalakításakor a diákok, az egészségügyben pedig a betegek érdekei a meghatározóak. Vagyis az új rendszerben minőségi szelekció indul el, ennek következményeként a rossz oktatók és orvosok elveszíthetik munkájukat.

A további nagy lépések közül a több-biztosítós rendszert emelte ki a Horn-kormány volt pénzügyminisztere. Ezzel kapcsolatban kifejtette: át lehet venni külföldi javaslatokat, és azokat a magyar körülményekkel össze lehet csiszolni. Ezután indulhat az új biztosítási rendszerről a társadalmi vita. Ezen a területen is működne a szelekció, hiszen csak a minőségi szolgáltatást nyújtó kórházak maradnának meg, és a biztosítottak közül pedig csak a szolgáltatást megfizetők kapnának ellátást – mondta Bokros Lajos.

Az energetikai politikai vitával kapcsolatban Bokros Lajos azt mondta: korai még erről beszélni, hiszen két, még meg nem épült földgázvezetékről van szó, ráadásul az Uniónak még nincs kidolgozott közös energetikai politikája. Magyarországnak saját politikára van szüksége – temészetesen az EU-val -, de el kell azon is gondolkodni, hogy a fosszilis energiát, vagy esetleg a megújuló energiaforrásokat akarjuk növelni a jövőben – fejtette ki.