Bojkottálták Khalid Sejk Mohamed és társai a guantanamói bírósági meghallgatást

Bojkottálta a meghallgatást a guantanamói katonai bíróságon a 2001.szeptemberi 11-i amerikai terrortámadások kitervelésével vádolt öt férfi. Ezt a BBC közölte csütörtökön.

Khalid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa nem jelentek meg a bíróság előtt. A meghallgatás tárgya két vádlott orvosi jelentése lett volna. Az ügyész azt mondta a bojkott kapcsán, hogy “minden lehetséges eszközzel” el kell érni, hogy a vádlottak megjelenjenek. Az ügyvédek bejelentették: megvitatják, hogy rábírják-e az öt férfit, hogy megszólaljanak.

Tavaly decemberben Khalid Sejk Mohamed és négy vádlott-társa közölték, hogy bűnösnek szeretnék vallani magukat a szeptember 11-i terrortámadások ügyében. Az amerikai hatóságok szerint Mohamed tervelte ki a szeptember 11-i terrortámadásokat. Szerintük Mohamed, akit 2003 márciusában fogtak el Pakisztánban, Oszama bin Laden terroristahálózatának, az al-Kaidának a harmadik számú vezetője volt.

Az Obama-kormány még adós azzal a bejelentéssel, hogy az öt férfit ellen miként és hol folytatják le a bírósági eljárást, amennyiben az elnök ígéretének megfelelően a guantanamói börtöntábort 2010 januárjáig bezárják. Barack Obama már rendelkezett a katonai eljárások leállításáról Guantanamón, az előkészületek azonban folytatódnak a perekre, és az ügyészek is közölték, hogy készen állnak az ott őrzött 66 fogoly elleni tárgyalások megkezdésére.

Obama később beleegyezett, hogy egyeseket a táborban állítsanak majd bíróság elé. Khalid Sejk Mohamed és négy vádlott-társára halálbüntetés vár, ha bűnösnek találják őket a háromezer áldozattal járó Amerikai-ellenes terrorakció miatt.