Bojkott-buli a Budai Várban

Osztrák termékek bojkottjára buzdító koncertet tartottak kedden délután a Budai Vár Bécsi Kapujánál. Az akcióval a Rába habzására, valamint a Szentgotthárd közelébe tervezett osztrák szemétégető ellen tiltakoztak a résztvevők. Három hete, az osztrák kancellárnak címzett nyílt levéllel indult el a kezdeményezés, amely az osztrák termékek és szolgáltatások bojkottjára buzdítja a magyar lakosságot. A szerveződéshez azóta 6000 magánszemély, közszereplők és több mint 400 civil szervezet csatlakozott. Déri Balázs a bojkott főszervezője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy az akcióhoz csatlakozóknak valójában nincsenek szigorú kötelezettségeik, mindenkire rábízzák, hogyan tartják be a bojkottot.

Keddi ingyenes rendezvénnyel egy időben a szervezők felkérték a Budai Várhoz közeli vendéglősöket, hogy a program idejére kereszteljék át a bécsi szeletet rántott húsra. Azt is tervezték, hogy kedd délutánra szimbolikusan bezárják a Bécsi Kaput, ez viszont megzavarta volna a környék gépjármű forgalmát, ezért elálltak az elhatározásuktól. Déri Balázs elmondta, hogy Budapesten eddig 400 ezer szórólapot szórtak ki. Ezeken arra kérik a lakosságot, hogy ne vegyenek osztrák terméket.

Szeptemberben is lesznek megmozdulások. Déri Balázs ezekről csak annyit árult el, hogy a keddi fővárosi akcióhoz hasonlót terveznek több vidéki nagyvárosba is. Azt is tervezik, hogy bojkottra felszólító matricákat ragasztanak ki a városokban.Sporthírek