Bogrács? Grill? Válasszunk!

Akt.:
Készül a finomság
Készül a finomság
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Körülnéztünk a neten: aki szabadtéren sütne-főzne, sok ezer receptből választhat.

Nehéz dolga van annak, aki új ízeket szeretne kipróbálni. Na nem azért, mert nincs miből válogatni, hanem mert túlságosan nagy a választék.

Körülnéztünk az interneten található gasztro­blogokban, és bevalljuk, órákat töltöttünk az olvasgatással, válogatással.

Végül hármat választottunk ki olvasóinknak a sok ezer ajánlat közül.

ÉM


kepala-2


Bográcsos, grilles receptek – Babgulyás vörösborral

Hozzávalók/8 adag:

  • 75 dkg marhahús,
  • 25 dkg füstölt oldalas,
  • 25 dkg fejtett bab,
  • 4 db sárgarépa,
  • 2 db fehérrépa,
  • 2 db burgonya,
  • 1 kis db zeller,
  • 1 kis db karalábé,
  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 db paprika (darált),
  • 1 dl paradicsomlé (házi, ízlés szerint),
  • 2 dl száraz vörösbor,
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerint,
  • ételízesítő ízlés szerint,
  • fűszerpaprika ízlés szerint,
  • 3 ek sertészsír,
  • 3 l víz

Elkészítés:

A babot és az oldalast előző este beáztatjuk (közös vízben).

A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a krumplit kockázzuk, a répát és a zöldséget karikázzuk, a fokhagymát aprítjuk. Ezután a húst is felaprítjuk. A babot és az oldalast leszűrjük, majd egy másik vízben odatesszük főni. Majdnem teljesen puhára főzzük (a bab előbb lesz kész, úgyhogy ha az már jó, akkor az oldalast tegyük át a pörköltbe). Egy nagy fazékban megpirítjuk a hagymát. Ha már üveges, rászórjuk a pirospaprikát, addig pirítjuk, amíg kiengedi a színét. Rádobjuk a húst, majd azzal is kicsit pirítjuk, mielőtt felöntenénk egy kevés vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, a darált paprikát, a paradicsomot, a fokhagymát, és beleöntjük a bort. Gyakori kevergetés mellett pörköltet főzünk. Amikor a hús már majdnem puha, akkor beletesszük a répát, zöldséget, zellert és karalábét (utóbbi kettőt egyben), valamint felöntjük kb. 2,5–3 l vízzel. Tovább főzzük (forrás után érdemes megkóstolni, mert még biztos, hogy sózni kell). Ha már az összes hozzávaló majdnem kész, akkor a babot főzőlevével együtt hozzáöntjük a leveshez.
Most már csak készre kell főznünk.


keszul-a-finomsag


Bográcsos, grilles receptek – Bográcsos paprikás krumpli

Hozzávalók/10 adag:

  • 3 kg burgonya,
  • 4 nagy fej vöröshagyma,
  • 20 dkg kolbász (füstölt),
  • 35 dkg főzőkolbász,
  • 2 db paprika,
  • 2 kis db paradicsom,
  • 1 közepes hegyes erős paprika,
  • só ízlés szerint,
  • fűszerpaprika ízlés szerint,
  • 2 ek disznózsír

Elkészítése:

A zsírban elkezdjük pirítani a hagymát, amikor már üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát, és felöntjük vízzel. Megsózzuk, és addig rotyogtatjuk, amíg be nem sűrűsödik egy kicsit. Ekkor hozzáadjuk a krumplit és a füstölt kolbászt, majd felöntjük vízzel.

Amikor már rotyog, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, az erőspaprikát csak később, nehogy szétdurranjon benne. Amikor a krumpli megfőtt, beletesszük a karikára vágott főzőkolbászt. Ezután már csak kb. 5 percig főzzük, és már tálalhatjuk is.


keszul-a-finomsag-1


Bográcsos, grilles receptek – Saslik sörös páclében

Hozzávalók:

  • 600 g csirkefelsőcomb,
  • 150 g füstölt szalonna,
  • 150 g füstölt kolbász,
  • 4 db vöröshagyma,
  • 1 db cukkini,
  • 1 db húsos paprika,
  • 8 fej gomba,
  • só,
  • bors,
  • olaj,
  • sör

Elkészítése:

A csirkecombokat csontozzuk ki, kockázzuk fel, a füstölt szalonnát, a kolbászt, a zöldségféléket daraboljuk fel, a hagymát vágjuk karikára, a gombának törjük ki a törzsét, kalapját belülről sózzuk, borsozzuk.

A húsféléket és a zöldségeket felváltva húzzuk nyársra úgy, hogy egy-egy gombával zárjuk a két végüket. Kevés sörrel elkevert olajjal kenegetve (vagy az olajos sörben megmártva) parázs fölött lassan forgatva 4–6 perc alatt süssük készre.









hirdetés