Friss hírek

2009.04.07. 11:57

Ezer euróért csempészték volna ki a debreceni menekülttáborból a szerbeket

<p>A Debreceni Menekülteket Befogadó Állomáson toboroztak szerbeket, hogy pénzért továbbvigyék őket nyugatra azok a bűnözők, akik ellen a napokban vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. A hat magyar és szerb társuk ezer eurót kértek volna, hogy a menekülttáborban élő szerbeket külföldre csempésszék.</p>

A magyar csoport főnöke kapcsolatban állt egy a menekülttáborban élő szerb férfivel, aki vállalta, hogy beszervezi a többi ott élő szerbet az embercsempész akcióba. Átlagosan ezer eurót kértek azért, hogy megszervezzék nyugatra csempészésüket, Szlovénián, vagy Ausztrián keresztül. Az interneten előre megtervezték a szállítás útvonalát, a menekültekre hasonlító magyarok személyi igazolványait szerezték meg, hogy útközben igazolni tudják magukat. A szerbeket bérelt autókkal utaztatták.

Réti Gábor, az ügy előadója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a csoport minden jel szerint régóta űzte ezt a tevékenységet. Az első olyan eset, amit rájuk tudtak bizonyítani, 2008 közepén történt. A tagok ellen embercsempészet miatt javasolnak vádemelést. A debreceni tábor egyébként nyitott, vagyis onnan bárki kimehet. Egyedül a békéscsabai tábor zárt, ahol azt a körülbelül két hetes vizsgálati időszakot töltik, mikor kiderül, hogy milyen státuszba kerülnek. A menekültek bárhova mehetnek, de az országot nem hagyhatják el. Mivel azonban általában nyugatra akarnak menni, embercsempészt kénytelenek igénybe venni. A pénzt legtöbbször otthonról, a családon keresztül kapják, amit ugyanis Magyarországon kapnak a megélhetésükhöz, az nagyon kevés egy csempésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!