Bogács a vihar után: Nejlon a tetőn, edény a nappaliban

Bogács a vihar után: Nejlon a tetőn, edény a nappaliban
Bogács – Miniszteri segítségre várnak a tető és mennyezet nélküli házak lakói Bogácson.  Tombolt a vihar Bogácson  Bogács a vihar után 2008.07.28.

Két hete hatalmas vihar pusztított Bogácson. 308 ház rongálódott meg, fákat csavart ki, oszlopokat tört ketté az orkán erejű szél. Azóta, akinek volt rá pénze, az a legfontosabb károkat helyreállította, aki viszont ezt nem tehette, az elmúlt hét esőzéseit rettegve élte túl. A tető és sokszor mennyezet nélküli épületekben még a hét végén is edényekbe, vödrökbe csöpögött a víz.

Újra beáztak

Kanalas Krisztináéknál például. A fiatalasszony nem szívesen emlékszik arra a hétfői viharra.
– Az összes cserepet levitte a szél, a tűzfalat kidöntötte, az előtető egy darabját fölszakította, a jég pedig kilyuggatta a redőnyt. Azóta semmit sem tudtunk kijavítani. Az önkormányzat adott valamennyi fóliát és lécet, de az nem volt elég az egész házra. Aztán a héten megint jött az eső, újra beáztunk! Egész éjszaka hordtuk ki a vizet. 20 ezer forint gyorssegélyt kaptunk. Biztosításunk nem volt, de reméljük, hogy a minisztérium segít.
Krisztina beinvitál a házba, a látvány szívszorító. Edények a földön, hogy felfogják a tetőről csöpögő vizet. A bútorokat nejlonnal védik, amit lehetett, azt átvitték a garázsba. Egy szobában húzzák most meg magukat négyen, bár félnek, hogy az álmennyezet itt is leszakad. Krisztina nem bánja, ha írunk róluk, azt mondja, hátha küld valaki egy kis segítséget.

Leszakadt mennyezet

Pusomai Árpádék sem jártak különbül. A tetőt a család összefogásával épp ottjártunkkor javítgatták. A belső látvány azonban elszomorító. Tönkrement a parkette, a tapéta, több helyen leszakadt a mennyezet.
– Kezdhetünk mindent előlről – csóválja a fejét Árpád. – Pedig három éve, hogy felépítkeztünk. Biztosításunk is volt, de a pénzintézet nem utalta át a pénzt a biztosítónak, így azt felfüggesztették. Ezért most nem kapunk semmi támogatást. A kárunk körülbelül másfél millió forint, kölcsönt sem kapunk, mert a házra már vettünk fel hitelt, a fizetésem pedig nem túl magas. Saját erőből kell megoldanunk a helyreállítást – teszi még hozzá.

Megállapodtak
Verhóczki Sándor,Bogács polgármestere:
– A vihart követő nap felvettem a kapcsolatot az önkormányzati miniszterrel. A létrejött megállapodás értelmében anyagi segítséghez juthatnak azok is, akiknek nem volt biztosításuk. A jövő hét közepére elkészülünk a tételes, szakértők által megállapított kárbecsléssel (308 házról van szó), amit továbbítani tudnak az önkormányzati tárcához. Építőanyagot kaptunk már több helyről, Sződligetről például 3 ezer darab cserepet, de magánszemélyek és építőipari vállalkozók is a segítségünkre voltak felajánlásaikkal. Vasárnap a viharkárosultakért focizott a Magyar Öregfiúk Válogatott a településen a bogácsi öregfiúkkal. A bevétel 200 ezer forint.

Kapcsolódó cikkek:

  • Jótékonysági gálameccs Bogácson Jótékony gálameccs Bogácson 2008.07.27.
  • Aki él és mozog, takarít a vihar után Helyreállítás a bogácsi vihar után 2008.07.16.     
  • Vihar Bogácson  Vihar Bogácson és környékén IV. 2008.07.14. Vihar Bogácson és környékén - olvasói képek 2008.07.14. Vihar Bogácson és környékén II. 2008.07.14. Vihar Bogácson és környékén III. 2008.07.14.           
  • Akik önkéntesen segédkeztek a bogácsi vihar után Vihar Bogácson V.
  • Az elmúlt évek viharai a megyében és az országban
  • Tombolt a vihar Sátoraljaújhelyen Kicsavart fák, leszakadt tetők Sátoraljaújhelyen 2008.06.26. Óriási vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26 Vihar Sátoraljaújhelyen 2008.06.26. Sátoraljaújhelyi vihar 2008.06.27.  
  • Villámcsapás és felhőszakadás Miskolcon Merülés a Zsolcai kapuban 2008.06.13. 
  • A miskolci “tuba”    Tuba Miskolc felett 2008.06.11.