Bodrogolaszi aranykincsei először egy tárlaton

Egy Bodrogolaszi aranykincsei közül
Egy Bodrogolaszi aranykincsei közül
Bodrog­olaszi, Sátoraljaújhely – Augusztus 15-én nyílik az az időszakos kiállítás, amely az 1990-ben Bodrog­olaszi határában előkerült, páratlan értékű aranykincseket mutatja be a sátoraljaújhelyi Kazinczy Múzeumban.

A bodrogolaszi aranykincs a késő középkori–kora újkori Magyar Királyság történetének jelentős színfoltja. Az 1990-ben előkerült XV–XVI. századi aranypénzek az utóbbi 25 évben is igen kalandos utat jártak be.

A dukátok nagy részét ugyanis helyi lakosok találták meg, akik helyi és fővárosi kereskedőknek eladták, vagy rokonságuk közt elajándékozták azokat. Rendőrségi nyomozás, majd a területen folytatott régészeti feltárás eredményeképpen összesen 72 darab került be először a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum gyűjteményébe, majd később jelenlegi helyére, a miskolci Herman Ottó Múzeum éremtárába.

A kincs legrégebbi darabja 1438-ban, Habsburg Albert (1438–39) uralkodása alatt készült. Elrejtésének utolsó időpontját 1567-re tehetjük, ugyanis Bodrogolaszi települést ebben az évben már háború által elpusztultként említik. A tulajdonos, elrejtő személye viszont máig a történelem homályába vész.

Csak találgatni lehet, hogy zsoldos katona, a településen egykor a sátoraljaújhelyi pálos kolostor részeként működött gazdasági egységben szolgáló pálos szerzetes vagy borkereskedő rendelkezett ekkora vagyonnal. A kincslelet előkerülése után negyedszázaddal válik láthatóvá a nagyközönség számára, először a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban.

ÉM-BG