Bodrogközi ételek: „pákász” halászlé

Bodrogköz – Ha kedvünk szottyanna egy jó kis halászlére, akkor általában a szegedi, vagy a bajai halászlé receptje az, ami először az eszünkbe jut. Pedig a Bodrogköztől sem áll távol a halászlé.

Íme a pákász halászlé elkészítési módja.

A pontyot vagy harcsát megpucoljuk, vérüket a bográcsba felfogjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát felszeleteljük és a bográcsba tesszük, rárakjuk az apró halakat és a halfejet, uszonyokat, majd megsózzuk, felöntjük vízzel, és egy órán át erős tűzön főzzük. Ekkor belerakjuk a csípős és pirospaprikát, ha kell, utánasózunk, és jöhetnek bele a halszeletek, amikkel még 25 percet főzzük takarékon. Friss fehér kenyérrel kínáljuk. Jó étvágyat!

ÉM


Hozzávalók

  • 2 kg ponty vagy harcsa, lehet mindkettő is, keszeg, kárász, törpeharcsa vegyesen, vagy ami van, minél többféle, annál jobb
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek házi pirospaprika
  • csípős paprika