“Csak háború ne legyen, nem nyugszik ez a betyár nép!”

Akt.:
Az ünnepelt a születésnapi tortával
Az ünnepelt a születésnapi tortával
Pácin – A 103 éves Rozi nénit köszöntötték fel Pácinban.

Százharmadik születésnapján köszöntötték a Pácinban élő Bodnár Istvánnét, Rozi nénit, aki nem csupán a település, hanem a Bodrogköz legidősebb lakója is.

Tizenötödik éve özvegy, egyik gyermekét öt éve veszítette el, e fiának az özvegyével lakik együtt, aki mindenről gondoskodik.

A „vakaró”

Az 1912. november 15-én született Rozi néninek három testvére volt, egy fiú és két lány, de közülük már csak ő él.

– Én voltam a legkisebb, a „vakaró”! – mondja. – Vakarónak hívtuk a kenyérsütésből megmaradt tésztát és azt tettük a kemencébe.

Rozi néni, akit egy gyermeke, menye, két unokája, három dédunokája is ünnepelt, megjegyezte, semmi különös nincs abban, hogy ilyen szép kort ért meg, hiszen az édesanyja 105 éves volt, amikor elveszítette, és életének csak az utolsó évét töltötte ágyban betegként.

A háború közbeszólt

Az életéből jórészt csak a munkára emlékszik, gyereklányként már a bárónak dolgozott ő is, mint oly sokan az akkori Pácinban.

Huszonkét évesen ment férjhez, de a háború beleszólt az életükbe, férjét elvitték katonának, és miután nem jött semmi hír felőle, azt hitték, soha többé nem látják. Csak hosszú hadifogság után, 1948-ban keveredett haza.

Rozi néni napjai rádióhallgatással, tévénézéssel telnek, érdekli, mi történik a világban és mindezekről véleménye is van.

– Csak háború ne legyen, nem nyugszik ez a betyár nép! – ad helyzetjelentést a világpolitikáról az ünnepelt, aki csak azt sajnálja, hogy már nem képes annyi mindent elvégezni a kertben. – Amit az ember megszokott, azt nem tudja már abbahagyni. Édesanyám is úgy kapált a kertben, hogy egyik kezében a bot volt, a másikban a kapa.

Nekem már nem bírja a lábam, pedig most is mennék ki a kertbe, lenne mit csinálni! Nem jó a hosszú élet, mondom én, ennyi idősen. Mindig megkérdezik, mi a hosszú élet titka. Azt szoktam válaszolni, hogy a mértékletesség és az imádkozás.

Rozi nénit Gégény Zsuzsanna polgármester és dr. Németh Lajos alpolgármester köszöntötte ajándéktortával, virágcsokorral és egy jó meleg pléddel.

– ÉM –