Bodrog: a természeti csoda vizes világa

Akt.:
A Bodrog folyó és a Bodrogzug közkedvelt vízitúrázóhely
A Bodrog folyó és a Bodrogzug közkedvelt vízitúrázóhely - © Fotó: Szaniszló Bálint
Bodrogzug – A Bodrogzug az ország egyik legszebb vízitúrázó területe. De csak engedéllyel…

A Bodrogzug a Tisza és a Bodrog folyók összefolyása közti morotvás, mocsaras, ligeterdős terület, jelentős részben ártér a Bodrogköz déli részében. Az Olaszliszka–Zalkod vonalától Tokaj városig húzódó Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet része.

Fotó: Szaniszló Bálint Fotó: Szaniszló Bálint ©

Ma az országban a Bodrogzug az egyik olyan nagy kiterjedésű terület, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár-élőhelyként a vizes élőhelyek védelméről szóló nemzetközi Ramsari területek listájára.

Történeti múlt…

A Bodrogzug az ország egyik legszebb vízitúrázó területe. A tavaszi áradások jelentik a szezon kezdetét április végén, május elején. A területen vízitúrázni csak engedély birtokában lehet.
A Bodrogzug a pleisztocén végén, a holocén elején jött létre.

Fotó: Szaniszló Bálint Fotó: Szaniszló Bálint ©

Ebben az időszakban lesüllyedt a Bodrogköz és a Szatmár-Beregi-síkság, kiemelkedett az Ér-völgy vidéke és a tektonikai mozgások a Tokaji-hegység felé tolták el a Tisza folyását. A Bodrogzug morotvatavait – amelyek közt a legjelentősebbek a Nagy-tó, a Fekete-tó és a Kapitány-tó – a Tisza mederváltozásai hozták létre.

– ÉM-SZB –