Bodótető – „Mindent lopnak, ami csak mozdítható”

Akt.:
Rendkívüli fogadóóra Bodótető közbiztonságáért
Rendkívüli fogadóóra Bodótető közbiztonságáért
Miskolc – A bodótetőieknél betelt a pohár. Elegük van a betörésekből és lopásokból.

Sorozatos betörések, lopások, vandalizmus, kosz, szemét és patkányok keserítik a Bodótetőn élők és a telektulajdonosok életét. Ez derült ki azon a rendkívüli fogadóórán és fórumon, melyet Kovács Józsefné területi önkormányzati képviselő tartott a napokban a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Az emberek panaszáradata nem akart szűnni. Elkeseredve sorolták: szinte mindent ellopnak a Bodótetőn, ami csak mozdítható. A kertekből a gyümölcsöt, a karókat, a kerítést, a szerszámokat, de még a kerti vécét is. Betörnek a hétvégi házakba, onnan szintén ellopnak mindent, még a villanyórát is. Az elhagyott ingatlanokba illetéktelen családok költöznek be, van, ahol 20-an, 30-an laknak néhány négyzetméteren. Életvitelükkel zavarják a környéken élőket, szeméthegyet hordanak össze a közterületen és harci kutyákat tartanak, nem is egyet nyolcat-tízet.

Lovas járőröket!

A Bodótetőn élőknek több javaslatuk is volt, melyet tolmácsoltak a rendőrség és az önkormányzat jelenlévő illetékese felé. Kérték, erősítsék meg a rendőri járőrszolgálatot a városrészben. Legjobban a lovas járőröknek örülnének, mert azt tartják a leghatásosabbnak a tolvajok ellen. Bevonnák a polgárőröket is a közbiztonság javítása érdekében. A bodótetőiek azt sem értik, hogy a MÉH-telepek miért vesznek át még mindig olyan vastárgyakat, melyeken látszik, hogy kerítés vagy csatorna darabjai. Véleményük szerint egyetlen fémátvevő helyet kellene csak működtetni a városban, azt is rendőri felügyelettel. Az előtt is értetlenül állnak, hogy hogyan lakhat egy-egy kis házban jogcím nélkül 20-30 ember, amikor ez ellen önkormányzati rendelet is született. Ráadásul ezekben a házakban a legalapvetőbb higiéniai feltételek sincsenek meg (se víz, se villany), pedig gyerekek is élnek itt.

Tettenérés esetén

Hizsnyik István, a Miskolci Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának helyettes vezetője megértette az emberek indulatos felszólalásait, de türelmet kért. Elmondta, lopás és szemetelés esetében csak akkor tudnak intézkedni, ha tetten érik az elkövetőt. Kérte, aki látja ezeket a cselekményeket, telefonáljon a rendőrségnek. Elmondta azt is: jelzi feletteseinek a problémákat, és elképzelhető, hogy erősödik a járőrszolgálat a Bodótetőn. A polgárőrséggel kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, a területnek nincs polgárőr-egyesülete, de a Bodótetőn élők létrehozhatnak ilyet, igaz, ennek ma már komoly feltételei vannak. Hizsnyik István jelezte: április 15-étől változott a szabálysértés felső határa. A 20 ezer forintos határt felemelték 50 ezer forintra, tehát csak ezen összeg fölött számít például a lopás bűncselekménynek.


Ellenőrzés alá vonják

A fórumon részt vett Kovács László, az önkormányzat közterület-felügyeleti és rendészeti osztályának vezetője is, aki elmondta, a városnak szándékában áll újra lovas járőrszolgálatot munkába állítani, és a Bodótetőt, csakúgy, mint a város más problémás részeit is ellenőrzés alá vonják a közeljövőben.  

A bodótetőieket nem nyugtatták meg a válaszok, azt mondták, eddig is hiába szóltak a rendőrségnek és tettek bejelentést az önkormányzathoz, nem történt az ügyükben semmi.


Bodótető – „Még a vécémet is ellopták”

Miskolc – Ki sem fogytak a panaszból a Bodótetőn élők a kedd délután megrendezett rendkívüli fogadóórán. A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .