Bódog Tamás azt kéri a szurkolóktól, adják meg a pluszt

Akt.:
Az Újpestről kölcsönjátékosként szerződtetett Novothny (középen) nem játszhat szombaton a lila-fehérek ellen
Az Újpestről kölcsönjátékosként szerződtetett Novothny (középen) nem játszhat szombaton a lila-fehérek ellen - © Fotó: Homoky György
Mezőkövesd – Szombaton 18 órától Diósgyőri VTK – Újpest FC NB I-es focimérkőzés lesz Mezőkövesden.

Három hét szünet után folytatódik a honi élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, ugyanis a válogatott portugáliai vb-selejtezője miatt március 11-én rendeztek legutóbb mérkőzéseket a pontvadászatban. Voltak viszont Magyar Kupa-összecsapások, a negyeddöntőben még érdekelt a Diósgyőr is, amely szerdán 2-1-es vereséget szenvedett a Ferencvárosi TC otthonában. Bódog Tamás vezetőedző alakulata remek első félidőt produkált, vezetést is szerzett, ám a második félidőre „elfogyott”, és fordítottak a zöld-fehérek.

Finomodnia kell még

– A szerdai találkozó első fél­ideje mindenképpen bizonyította, hogy jó úton járunk, hogy van értelme annak, amit csinálunk, erre lehet építkezni – mondta a Diósgyőr trénere. – Ez egy bázis, amit tovább fogunk építeni, szépíteni, javítani, a cél az, hogy ne pukkadjunk ki 60 perc után, hogy a színvonalat próbáljuk megtartani a mérkőzés végéig. A játékosokkal nagyon elégedett voltam, a hozzáállásuk szenzációs volt, beletettek mindent a meccsbe, gondolom, a közeljövőben ez még jobb is tud lenni. Annak ellenére, hogy a csapatot ismerem, teljesen felmérni nem tudtam a játékosokat, mind a két félnek finomodnia kell még a másikhoz. Sajnos, megint nem jött az a pozitív élmény, hogy egy mérkőzést sikerült volna jó eredménnyel lezárni, de láttam azt a pozitív elkeseredettséget bennük, ami a jövőben mindenképpen kell ahhoz, hogy a következőkben dacból és becsvágyból csinálják azt a munkát, amit megkövetelünk. A játékosok a végén már szinte térden jártak, és ilyenkor benne van a hiba. A futball egy hibákból álló játék, az a lényeg, hogy kevesebbet hibázzál, mint az ellenfél, vagy ha hibázol, akkor ott legyen a másik ember, s az kijavítson. A hibával nincs gond, ha ez alapján állítanánk össze a csapatot, hogy egy játékos hibázik vagy sem, annak idején nem játszottam volna egy percet sem, mert volt olyan találkozó, amelyen csak hibáztam.

A látottak alapján

A piros-fehérekhez szerdán visszatért a két külföldi válogatott kerettag, a grúz Daushvili, valamint a lett Jagodinskis.

– Az, hogy valaki válogatott, még önmagában nem jelent semmit – tette hozzá Bódog Tamás. – Az elmúlt bő két hétben nem dolgoztak velünk, nem tudják azt a munkát, hogy mit kell beletenni ahhoz, hogy eredményesek legyünk, vagy legalábbis azt, amit visszakérek a csapattól. Nekik az hátrány, hogy most éppen a válogatottnál voltak, hogy ott játszottak, hogy ott voltak, nem jelenti azt, hogy mindenképpen játszanak, vagy a keretben vannak. Az alapján fogom megítélni a játékosokat, amiket látok.

A Bódog Tamás előtti szakvezetőknek annyiban meg volt kötve a kezük, hogy jó párszor alkalmazkodniuk kellett a „légiós” szabályhoz.

– Ez a téma engem is meglepett, mert nem voltam teljesen tisztában a körülményekkel, a szabályokkal – árulta el a vezetőedző. – Meg fogjuk tudni oldani, péntektől eljön az az időszak is, amikor ezen fogunk sakkozni, átgondolni, hogy mi lenne a legészszerűbb és a legjobb megoldás, amely a csapatot a sikerhez hozzá tudná segíteni. Beszéltünk róla, de a végén nem ez fogja eldönteni, hogy miként fogjuk összeállítani a csapatot.

A szakvezető a kupa után debütál az NB I-ben is vezetőedzőként, az Újpest elleni találkozóról így vélekedett:

– A játékosok kipihenik magukat addig, s mindenképpen egy olyan teljesítménnyel próbálunk előrukkolni, hogy az eredményben is megmutatkozzon – ígérte Bódog Tamás. – A futballisták mindent meg fognak tenni, ezért vállalom a felelősséget, de a szurkolókat is arra kérem, csináljanak jó hangulatot, adják meg azt a pluszt a csapatnak, amire szükség van ahhoz, hogy ezt a mérkőzést meg tudjuk nyerni. Az Újpestet láttam játszani a Ferencváros ellen, s nagyon jól néztek ki. Egy veszélyes csapatról beszélünk, amely rendesen össze van rakva, a játékosok képzettek, gyorsak, szóval azért nem lesz sétagalopp ez az összecsapás.

A DVTK-nál Busai még nem teljesen egészséges, Fülöp sarokproblémákkal küzd, Daush­vilinek a válla fáj, Novothny pedig 5 sárga lapja miatt hagyja ki a mostani meccset. A DVTK várható kezdőcsapata: Rados – Eperjesi, Lipták, Karan, Tamás M. – Mevoungou, Kitl – Vela, Nono Villar, Ugrai – Szarka.

ÉM-MI


Játékosszavak

Lipták Zoltán csapatkapitány: – Nagyon kemény volt az elmúlt három hét, rengeteget edzettünk, dolgoztunk, úgy érzem, a Ferencváros elleni mérkőzésen, főleg az első félidőben ez ki is jött. Látszódott, hogy mit szeretnénk és merre tartunk, úgyhogy nagyon bizakodóak vagyunk, szombaton mindenképpen szeretnénk megszerezni a három pontot. Ha ki akarunk jönni a gödörből és nem akarunk kiesni, akkor minden 90 perc élet-halál kérdés számunkra, így ez is az lesz. Minden edző más és más, mások az elképzelései, Bódog Tamást ismerem a Videotonból, ott volt a pályaedzőm Mezey Györgynél, és arra a hitvallásra, amit ide behozott, vevő vagyok én is és a csapat is. Ahogyan szerdán játszottunk az első félidőben, azon még én is meglepődtem, hogy mindez mennyire működik. Rég éreztem ilyen jól magam a pályán diósgyőri mezben.