Bödeházán harmadszor választanak polgármestert

A Zala megyei Bödeházán vasárnap harmadszor választanak polgármestert, miután az első két választás erdménytelen volt. Az első, tavaly októberi választáskor a két induló között szavazategyenlőség alakult ki, a megismételt választás előtt pedig hirtelen kétszeresére duzzadt a falu lakossága. A gyanús átjelentkezések miatt a helyi választási bizottság akkor megsemmisítette az eredményt, ezért kell vasárnap újra választani.

Tavaly októberben az eredetileg 46 lakosú Bödeházán a korábbi polgármesterre, Büki Lászlóra és ellenfelére, Káldi Lászlónére is 22-en szavaztak. A január 9-i, megismételt választásra a falu lakossága hirtelen kétszeresére duzzadt. Mint kiderült, a korábbi polgármester házába 21 új lakó jelentkezett be, de a másik jelölt rokonai közül is sokan a két választás közötti időszakban jelentkeztek be a faluba. A választás eredményét ezért akkor megsemmisítette a bizottság – közölte a Független Hírügynökséggel Csuka Béláné, a helyi választási bizottság elnöke.

A vasárnapi szavazási névjegyzéken egyébként 73-an szerepelnek. Ez még mindig több, mint a falu eredeti lakossága, bár a letenyei körjegyzőség nemrég úgynevezett fiktiválási eljárást indított, amelynek értelmében ki kell jelentkezniük a faluból azoknak, akik nem életvitelszerűen tartózkodnak ott. A másodszorra megismételt választás 19 óráig tart.