Bod Péter Ákos: "Az Alkotmánybíróság státusza nagyon nagy ügy" – Duna Tv

“Nagyon nem tetszik, ami történt, túl hirtelen reakciókat láttam” – mondta vasárnap este a Duna Tv Heti Hírmondó című műsorában a végkielégítés-adó kapcsán a múlt héten felmerült kormányoldali tervekről, így az alkotmány és az Alkotmánybíróság (AB) felülvizsgálati körének esetleges megváltoztatásáról Bod Péter Ákos egyetemi tanár, közgazdász.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a válságadók valamilyen formában végül mégis visszahatnak majd a fogyasztókra. A devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati döntéseket ugyanakkor alapvetően jónak tartotta.

Bod Péter Ákos szerint az alkotmány is és az Alkotmánybíróság státusza is nagyon nagy ügy, ezért reméli, hogy a kormánypárti politikusok kicsit alszanak a dologra. Az egyetemi tanár hozzátette: “a kormány beterjesztett egy sor törvényt, amelyek sora alkotmányossági szempontból kicsit bizonytalan; ezek a speciális különadók, amelyekre a kormány sokat alapoz programjában.”

A bankra kivetett adó egy idő múlva át szokott kerülni az ügyfelekhez valamilyen formában – ám ez attól is függ, hogy átmeneti, egyszeri, s így “lenyelhető”, avagy több évre szóló intézkedésről van-e szó – vélekedett Bod Péter Ákos. Az MNB egykori elnöke hozzátette: az egyik problémája a válságadónak, hogy hirtelen jött elő és nem nagyon látni a végét. Az egykori miniszter szerint elfogadható az a logika, hogy bizonyos helyzetben szükséges lehet nem szokványos döntéseket hozni, de azt látni kell, hogy minden döntésnek van negatív hozadéka is. A szakember hozzátette: olyan adó nem létezik, ami valamilyen módon ne hatna ki akár az adott szektor beruházásaira, a beszállítókra, az ott dolgozókra és az ügyfelekre.
– Független Hírügynökség –