Bocsánatot kért a Rebisz volt parancsnoka – nem kaptak kártérítést a tévészákház ostrománál megsérült rendőrök

Bocsánatot kért a Rendészeti és Biztonsági szolgálat volt parancsnoka hétfőn egy albizottsági meghallgatáson azoktól, akik önhibájukon kívül sérültek meg a 2006 őszi események idején. Dobozi József a politikai szabadságjogokkal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén jelent meg. Elmondta, hogy tudomása szerint nem kaptak kártérítést a tévészékház ostrománál megsérült rendőrök. A fideszes Révész Máriusz szerint egyes rendőrök esetében a kormány mérlegelhetné, fizet-e nekik kártérítést.

Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának albizottsága olyan jogsértéseket vizsgál, amelyeket 2002 és 2010 között követtek el az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben. Különösen a 2006 őszi eseményeket próbálják feltárni.

Az egykori Rendészeti és Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője a hétfői bizottsági ülésen bocsánatot kért azoktól, akik önhibájukon kívül sérültek meg 2006 őszén. Nem kért viszont bocsánatot azoktól, akik ezekben a hónapokban rendőri erőkre támadtak. Dobozi József a meghallgatáson az azonosító számokkal kapcsolatban elmondta: azon a ruhán, amelyben bevetették akkor a rebiszeseket, nem volt azonosító szám, mert nem alakítottak ki helyet annak az uniformison.

Október 23-a után, amikor értesült, hogy egyes rendőrök többször bántottak indokolatlanul földön fekvő embereket, úgy döntött: azonosíthatóvá kell tenni az egyenruhásaikat. Mint mondta: november 4-ére ezért már a sisakokra jól látható azonosító számot festettek.

Az október 23-i események kapcsán megjegyezte: meg kellett volna akadályozni, hogy a Fidesz nagygyűlésére az Astoriánál rászorítsák a Deák téri tüntetőket, de az akkori rendőri döntéseket illetve a lovas rendőrök bevetésének módját nem kívánta értékelni.

Elmondta azt is: az MTV akkori székházának ostromáról nem értesítették időben és megfelelően a Rebisz központjából, neki Bencze József akkori pénzügyőr, később országos rendőrfőkapitány szólt. A telefonbeszélgetés után rendelt el a Rebisznél riadót – tette hozzá.

Egy képviselő kérdésére azt válaszolta: “elsikkadt” afölött, hogy kivizsgáltatta volna, ki és miért nem értesítette időben. Úgy fogalmazott: akkor fontosabb dolga volt ennél.

Egy másik kérdésre azt válaszolta: tudomása szerint nem kaptak kártérítést azok a rendőrök, akik a tévészékház ostrománál sérültek meg. Itt jegyezte meg, hogy súlyos szakmai hiba volt kiküldeni a Szabadság térre a Baranya megyei századot, amelyet Budapestre rendeltek fel egy nappal korábban.

A fideszes Révész Máriusz szerint a kormánynak mérlegelnie kellene, fizessen-e kártérítést azon rendőröknek, akik azért sérültek meg a tévészékház 2006-os ostrománál, mert nem volt megfelelő felszerelésük, és az irányításuk sem volt szakszerű.

Az előzetes napirend szerint az albizottság hétfő délután hallgatja meg Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát valamint az egyik sértettet, egy nőt.