Bocsánatkérést vár az MSZP Matolcsy Györgytől

Budapest, 2012. október 7., vasárnap (MTI) – Az MSZP szerint Matolcsy Györgynek bocsánatkéréssel kellett volna kezdenie “133+400 milliárd forintos” csomagjának bejelentését pénteken, mert azt egy “normális gazdaságpolitikával” ki lehetett volna kerülni.

Tukacs István, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a kabinet gazdaságpolitikája dugába dőlt, mivel 2012-ben recesszióba sodródott a magyar gazdaság. Nincs gazdasági növekedés, a vállalkozásoknak hitelezés, beruházás, illetve elmaradt a munkahelyteremtés is – tette hozzá. Mint mondta, a nemzetgazdasági miniszternek bocsánatot kellene kérnie a vállalkozóktól, amiért “gátolta a beruházásokat és kiszárította a hitelpiacot”, továbbá a közalkalmazottaktól, akik “folyamatosan azt a vádat kapják, hogy fölöslegesek”, a pedagógusoktól, akik “kaotikus körülmények között próbálják fenntartani az oktatás színvonalát”, valamint azoktól is, akikkel elhitették, hogy egy működőképes költségvetést terjesztettek a Ház elé. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, Matolcsy György csomagjának részletei is hibásak, hiszen például a nemzetgazdasági miniszter számításaiban figyelmen kívül hagyta, hogy adókat is fizetett az a 22 ezer közalkalmazott, akiknek a bérét most megtakarítanák. Tukacs István szerint Matolcsy György nem beszélt arról sem, hogy az Európai Unió szabályai alapján Magyarországnak később vissza kell majd fizetnie azt a 10 százalékot, amiről a nemzetgazdasági miniszter “most nagy büszkén azt állította, nem kell uniós beruházásokra fordítani”.

“Ez nem ajándék, hanem hitel” – mondta arról, hogy Brüsszel a válságban lévő országoknak megengedi, hogy 15 százalékról 5 százalékra csökkentsék az uniós beruházásokhoz szükséges önerő mértékét. A szocialista képviselő emellett azt kérdezte a minisztertől, “potenciális áfacsalónak” tart-e mindenkit, akinek pénztárgépe van. Emlékeztetett, Matolcsy György a közelmúltban még egyszerűsítéseket ígért a kisadózóknak, ehelyett most technikailag nehezen megoldható feladat elé állítja nagy részüket azzal, hogy elvárja, létesítsenek közvetlen kapcsolatot pénztárgépeik és az adóhatóság között. Tukacs István szólt arról is, a nemzetgazdasági miniszter csomagja megbüntetné a készpénzt felvevőket, de arról Matolcsy György nem beszélt, hogy a bankszámlaforgalmat miként terhelnék. Az MSZP mindezek miatt továbbra is elkötelezett abban, hogy visszaállítsa a többkulcsos, progresszív személyi jövedelemadózást, továbbá csökkentse a vállalkozások járulékait, ezzel is serkentve új beruházások és munkahelyek létrejöttét – zárta tájékoztatóját a politikus.