Nem lehet tűzifát venni, csak nagyon drágán

Akt.:
Mantlik József már tavasszal gondoskodott a téli tüzelőről, tíz köbméternyi fát vásárolt
Mantlik József már tavasszal gondoskodott a téli tüzelőről, tíz köbméternyi fát vásárolt - © Fotó: Bujdos Tibor
Borsod-Abaúj-Zemplén – Hatalmas a hiány tűzifából az egész országban, így megyénkben is, heteket kell várni.

A tavalyi téli problémák után idén már őszre országos méretű tűzifahiánnyal szembesülnek a kereskedők és a vásárlók egyaránt. Aki most szeretne fát vásárolni, az jó esetben is csak ígéretet kap arra, hogy érkezik néhány héten belül utánpótlás. A szigorítások miatt a „dudálós” faárusok szinte eltűntek, miközben a legtöbben már egyébként sem szívesen vásároltak a házalóktól. Ahol mégis lehet még kapni tűzifát, és ellenőrizhető mennyiségben, ott az egekbe szökött az ára, nem ritka a harmincezer forint feletti erdei köbméter ár sem.

Az Északerdő Zrt.-hez olyan mértékű igény fut be, amit a maximálisan engedélyezett kitermelés mellett sem tud teljes mértékben kielégíteni, miközben hamarosan indul az országos szociális tűzifa program is, amelynek keretében szintén hatalmas mennyiségű tüzelőnek valót fognak felvásárolni az önkormányzatok. Az Északerdő arra számít, hogy a termelések, és így a készletek növekedésével az igények kielégítése javulni fog, miközben van, aki a fatüzelésű kazánját gázüzeműre cseréli inkább megoldásként.

tuzelofa-illusztracio01-st

Tűzifa: majd valamikor, valamilyen, valamennyiért

Aki csak fával tud tüzelni, és nincs tartaléka, az most bajban van.

Már tavaly télen is volt gond a tűzifával, a nagy hidegek miatt jóval többet vásárolt a lakosság, mint korábban, miközben a szociális tűzifaprogramot is csúcsra járatták, és nagy mennyiségben támogatták az önkormányzatok vásárlását.

Vissza a gázhoz

Olvasónk, Kolaj László osztotta meg velünk történetét, aki először augusztusban szeretett volna tűzifát vásárolni. Minden alkalommal azt mondták, érdeklődjön egy hét múlva. Amikor végül akadt fa, 2,5 méteres szálfákat volt lehetőség vásárolni, amit neki kellett volna elszállítani, lepakolni és darabolni.

– Gond volt az is, hogy friss vágású, így még nedves fáról volt szó, amivel jól fűteni maximum jövőre tudtam volna. A házaló árusok eltűntek, egy helyen lett volna lehetőségem kalodás, erdei köbméteres fát venni, de az már több mint 30 ezer forintba került volna – meséli. Végül úgy döntött, hogy átszerelteti a fűtési rendszerét gázra.

Szerettük volna megtudni, mi a helyzet a piacon, ezért első körben kifejezetten tűzifa-­kereskedelemmel foglalkozó cégeket kerestünk. Egy sajószentpéteri cégnél csak annyit válaszoltak a megkeresésünkre, hogy nincs tűzifa, de bővebben nem akartak nyilatkozni. A másik kettő közül az egyik számon nem vették fel, a másik cég mobiltelefonja pedig elérhetetlennek bizonyult.

Következtek a tüzépek. Az Új Ház Centrumban szintén nemleges választ kaptunk, és nem is tudtak semmi biztosat ígérni. Mint mondták: később lesz tűzifájuk, de azt nem tudják megmondani, mikor, milyen és mennyiért. Egy másik miskolci tüzép nevét nem vállaló tulajdonosa elmondta, szeretne fát tartani, de ő sem kap választ az erdészettől, mikor lesz lehetősége vásárolni. Próbálkozott más kisebb, és magán-erdőtulajdonosoknál is, de olyan árat mondtak, amennyiért nem érte volna meg vásárolni.

Megkerestük az Északerdő Zrt.-t is, ahol elmondták, a 2016–2017. évi kemény tél miatt a tűzifa-felhasználás megugrott, a lakossági tűzifakészletek már az év elején megcsappantak. Az elhúzódó hideg hatására – az előző évektől eltérően – a lakosság a következő télre felkészülést már tavasszal elkezdte, majd májusban–júniusban is az időszakra jellemző mennyiséget nagyban meghaladó tűzifaigénnyel jelentkezett. Az erdőgazdálkodók készletei így már a nyár elejére a minimumszintre csökkentek.

tuzelofa-illusztracio02-st

Nyáron is

A nyári időszakban is folyamatos volt a lakossági érdeklődés, ezért a készletek tovább fogytak, mivel a természetvédelmi szabályok miatt vegetációs időszakban fakitermelés nem vagy csak korlátozottan végezhető. Az állami erdészeti társaságok tartamos erdőgazdálkodási tevékenységet folytatnak, fakitermeléseiket a jogszabályok szerint végezhető maximális kihasználtsággal végzik. A társaságok felkészültek a szociális tűzifa biztosítására, és mindent elkövetnek az illegális tűzifaforgalom csökkenésének köszönhető átmeneti hiány miatt megnövekedett lakossági tűzifaigény kielégítésére.
Hozzátették: az idei fakitermelési mennyiség az előző éveknek megfelelő, de átcsoportosításokkal, vágáscserékkel a tavalyinál 20 ezer m3-rel több tűzifát tudnak értékesíteni. A viharkárok felszámolása nagy erőkkel folyik, de többletmunkaigénye miatt a kitermelt mennyiséget nem növeli, illetve a tartamos gazdálkodás érdekében vágáscserékre volt szükség. A társaság arra számít, hogy a termelések és így a készletek növekedésével az igények kielégítése javulni fog.

Fehérítik a piacot

Az Északerdő Zrt. tájékoztatása szerint az illegális fakereskedelem megakadályozását célzó és a gazdaság kifehérítését elősegítő rendszerek (EUTR, EKAER) együttes alkalmazásának eredményeként jelentős mértékben visszaszorult a nem legálisan folytatott tűzifa-kereskedelem és tűzifaimport. Az illegális fakitermelésből származó, illetve az erdőgazdálkodók/tulajdonosok tudta nélkül kitermelt és piacra kerülő tűzifa mennyisége is csökkent.

– Horváth Imre –Bőcs.
BOON.HU


hirdetés