BM: ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a szolgáltatók!

BM: ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a szolgáltatók!
Budapest, 2012. január 31., kedd (MTI) – A nagy és várhatóan tartós hidegre való tekintettel a Belügyminisztérium (BM) arra kéri az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél.

 

A tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: az emberi élet védelme – különösen az ilyen szélsőséges időjárási körülmények között – kiemelten fontos, ezért a tartozással rendelkezők számára is biztosítani kell az otthon melegét ebben az időszakban.

Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében. Kitért arra, hogy a tervszerű és összehangolt munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség és a rendőrség is.

A belügyminiszter arra utasította a tárca közigazgatási államtitkárát, hogy soron kívül mérje fel a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló azon épületeket, amelyekben nappali melegedőket lehetne kialakítani. Az országos rendőrfőkapitányt pedig egyebek mellett arra utasította: ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, s a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az általuk ismert egyedül élőket, hogy megbizonyosodjanak azok ellátottságáról.

Pintér Sándor azt kérte az állampolgároktól, tegyenek bejelentést, ha távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul megszakad a kapcsolatuk, ha azok nem adnak életjelet magukról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint péntekig folytatódik a száraz, hideg időjárás, a hőmérséklet napközben átlagosan mínusz 5 és mínusz 10 Celsius-fok, éjszaka pedig mínusz 10 és mínusz 15 fok között lesz. Péntektől havazásra, délkeleten akár 30-35 centiméternyi hóra is lehet számítani. A hétvégén a havazás átterjedhet az ország jelentős részére.Sporthírek