BM: Magyarországot is sújtja a nemzetközi emberkereskedelem

Budapest, 2015. augusztus 15., szombat (MTI) – Magyarországot is súlyosan érinti a nemzetközi emberkereskedelem, főként a prostitúciós jellegű, sőt újabban már a munkacélú kizsákmányolás is – mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium (BM) európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombat este.

A nemzetközi emberkereskedelem nagyon jó üzlet a határokon átnyúló, egymásra épülő bűnszervezetek számára – emelte ki a szakember.

A prostitúciós célú kizsákmányolás áldozatai főként olyan fiatal nők, akik aluliskolázottak, munkanélküliek, szegénységben élnek, és rossz a családi hátterük. Azok pedig, akik kiszolgáltatott helyzetüket kihasználják, nem ritkán a családtagjaik vagy a környezetükben élő emberek – magyarázta a helyettes államtitkár.

Az emberkereskedelem másik oldala, hogy van kereslet arra a tevékenységre, amire ezeket az áldozatokat kényszerítik, például Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban – jegyezte meg a BM munkatársa.

A helyettes államtitkár a riporter felvetésére, miszerint a prostitúció több nyugat-európai országban legális, felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt kísérő kizsákmányolás, kényszerítés azonban ott is bűncselekménynek számít.

Berta Krisztina jelezte, hogy egyre nagyobb mértékű a munkacélú kizsákmányolás is.

– MTI –