BM: ellenőrizték a letelepedési kötvényt vásárlókat

Budapest – Az Alkotmányvédelmi Hivatal szakhatóságként eljárva minden esetben maradéktalanul ellenőrizte a nemzetgazdasági érdekből nemzeti letelepedési engedély iránti kérelmet előterjesztőket – reagálta a Belügyminisztérium (BM) hétfőn Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének kijelentéseire.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt soron kívüli végezze el azoknak a nemzetbiztonsági átvilágítását, akik 2014 után letelepedési kötvénnyel vagy vízummal érkeztek Magyarországra.

A DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján indoklásul azt mondta: a terrorizmus támogatásával és illegális bevándorlás elősegítésével vádolt, 25 éve nemzetközi körözés alatt álló szaúdi Ghaith Pharaon szabadon léphetett be Magyarország területére.

A BM reagálásában az áll, hogy “Ghaith Pharaon” néven aposztrofált személyt az Interpol 1992. augusztus 8-án kibocsátott körözésében tizenegy egymástól eltérő névvel, négy egymástól eltérő születési idővel, két egymástól eltérő születési hellyel keresi az Amerikai Egyesült Államok nyomozóhatósága.

A körözésben szereplő adatokkal egyetlen személy nem lépett be Magyarország területére – tették hozzá.

– MTI –