Blair továbbra is favorit, mint EU elnök

Tony Blairt választaná az európai üzleti élet az Európai Unió elnökének. A CNBC Europe üzleti televíziós csatorna által készített felmérés arra volt kíváncsi, kit tartanak az európai üzletemberek a legalkalmasabbnak a posztra. Az egykori brit kormányfő messze kimagaslott a mezőnyből: a megkérdezettek 37 százaléka választotta, őt követe Angela Merkel német kancellár 23, és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő 12 százalékkal. A “futottak még” kategóriába, 10 százalékkal az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, José Manuel Barroso is bekerült.

A felmérésnek több szépséghibája is van. Először is, az Unió elnökének posztjáról a Lisszaboni Szerződés rendelkezik. Az állandó elnök váltaná fel a mai féléves elnökségek rendszerét. Pontosabban a rotáló elnökség megmarad a szakminiszterek szintjén, vagyis ők határoznák meg továbbra is az uniós politikák napirendjét, programját. Ám a nemzetközi életben az elnök képviselné az uniót, két és fél évre választanák és mandátuma egyszer hosszabbítható meg. Csakhogy a Lisszaboni szerződés írországi leszavazásával az már bizonyos, hogy az elnök – akárki legyen is – 2009 január 1-én nem lép hivatalba, amint azt az uniós vezetők tervezték. És ma még az is bizonytalan, hogy elfogadják-e egyáltalán az intézményi reformokról szóló Lisszaboni Szerződést.

Másik szépséghibája a felmérésnek, hogy bár Tony Blair neve valóban felröppent a lehetséges jelöltek között, több tagállam “megfúrta”. Elsőként Nicolas Sarkozy, francia köztársasági elnök hozta versenybe Blairt, ám éppen Angela Merkel utasította el a brit munkáspárti politikust. És nem azért, mert önmaga ambicionálta volna a tisztséget. Fő érve az Blair ellen, hogy ne töltse be olyan a posztot, akinek hazája nem elkötelezett a szorosabb integráció mellett. Márpedig Nagy-Britannia nem szándékozik bevezeni az Unió közös pénzét, az eurót és nem tagja a szabad utasforgalmat biztosító Schengeni Megállapodásnak sem.

Amennyiben Írország mégiscsak megszavazná a Lisszaboni Szerződést és így lehetne elnöke az Európai Uniónak, akkor a legtöbb esélye a luxemburgi kormányfőnek lenne. Mint a legrégebben hivatalban lévő uniós politikus igen nagy népszerűségnek örvend, elkötelezett integráció párti, uniós szintű vezetői képességéről már tanúbizonyságot adott mint az euró övezet elnöke. Egyetlen kérdés: ő maga elvállalná-e a posztot. Juncker korábban kérdésre válaszolva nem zárkózott el, amennyiben a közösség elnökének feladata nem korlátozódik formális, protokolláris képviseletre. És még annyit: bár az üzleti életnek nincs közvetlen szava az elnök kiválasztásában – azt a tagállami vezetők megtartják maguknak – Barroso 10 százaléka intő jel. Ez ugyanis arról is árulkodik, hogy mit gondolnak a volt portugál kormányfőről, az Európai Bizottság elnökeként végzett négy évi teljesítményéről.