BL-döntő – Kahn: nem lesz tragédia, ha nem a Bayern nyer

BL-döntő – Kahn: nem lesz tragédia, ha nem a Bayern nyer
Mainz/Budapest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Bár a Bayern München a bajnokságban “csak” második lett és elvesztette a Német Kupa döntőjét, a bajor klub szombaton a Bajnokok Ligája megnyerésével kárpótolhatja magát és szurkolóit. Oliver Kahn szerint azonban az sem lenne tragédia, ha nem sikerülne legyőzni a Chelseat.

 

A sokszoros válogatott hálóőr, aki 14 éven át védte a Bayern kapuját, a ZDF televízió hétfő reggeli magazinműsorában tagadta, hogy csalódást jelentene a sztárokkal megtűzdelt bajor klub idei szereplése, mivel sem a bajnokságot, sem a kupát nem sikerült megnyernie.

“A csapat kiváló teljesítményt nyújtott, sokáig versenyben volt a bajnoki címért, bejutott a Német Kupa döntőjébe. Mindkét címet az a Dortmund nyerte, amely fantasztikusan játszott, rekordot jelentő 81 ponttal végzett a bajnoki táblázat élén, és a szombati kupadöntőben is megérdemelten diadalmaskodott” – fogalmazott Kahn.

Egyúttal vitatta azt a riporteri kijelentést, amely szerint Münchenben csak a címek, az aranyérmek, az elnyert kupák számítanak. “Ez nem így van. Szerintem azt is figyelembe kell venni, hogy – noha nem lettünk sem bajnokok, sem kupagyőztesek – a Bayern nagyszerű teljesítményt nyújtott, látványos és hatékony játékkal szerzett örömöt több millió német és külföldi szurkolójának. Nem osztom azt a nézetet, hogy a teljesítményt mérlegre téve kizárólag a címek és kupák számítsanak. Mindazonáltal szép záróakkord volna, ha szombaton, hazai pályán sikerülne legyőzni a Chelseat, és elhódítani a Bajnokok Ligája serlegét” – hangoztatta a 42 éves volt kapus.

A múlt szombati kupadöntőben súlyos (2-5) vereséget szenvedett Bayern elnöke, Uli Hoeness egy gyönge pillanatában bevallotta: élete legsúlyosabb baklövésének tartja, hogy 2008 nyarán – amikor a Mainz 05 elengedte Jürgen Klopp edzőt – nem szerződtette Münchenbe a szemüveges szőke mestert. Inkább a jobban csengő nagy név, a német válogatottal a 2006-os világbajnokságon bronzérmet szerzett Jürgen Klinsmann mellett döntött, aki azonban nyolc hónap alatt látványosan megbukott a bajorok kispadján. Klopp pedig Dortmundba igazolt, s négy év alatt három aranyérmet (2 bajnoki cím, 1 kupagyőzelem) ért el a Ruhr-vidéki gárdával.

Vasárnap mintegy félmilliós tömeg ünnepelte Dortmund utcáin a 103 éves BVB történetének első dupláját: a bajnoki tál és a német kupa elnyerését. A klub amúgy csöndes, visszafogott igazgatója, Hans-Joachim Watzke a túláradó öröm láttán nem állta meg, hogy ne csipkedje meg a nagy rivális Bayernt, amely öt egymást követő tétmérkőzésen maradt alul a Dortmunddal szemben. “Azt olvastam a kupadöntő előtt, hogy a müncheniek szombaton majd megmutatják, hol lakik az úristen. Nos, közölhetem velük, hogy az úristen Dortmundban lakik”.