BKV tarifákról, kórházbezárásokról dönt ma a Fővárosi Közgyűlés

Csütörtökön kerül a fővárosi közgyűlés elé a város új gazdasági programja, illetve a tavalyi gazdálkodást elemző jelentés. A testület szintén döntést hoz majd a közterület-használati és a BKV tarifák emeléséről is, valamint tárgyal a fővárosi kórházak bezárásával és összevonásával kapcsolatban.

A fővárosi közgyűlés elé kerül a város új gazdasági programja csütörtökön, illetve a tavalyi gazdálkodást elemző jelentés. Tavalyról csaknem 29 milliárd forint maradt meg, a város ugyanis kevesebbet költött és több iparűzési adót szedett be a tervezettnél. A pénzmaradványból idén tudnak fejlesztéseket megvalósítani.

Július 1-jével várhatóan 381 dolgozót küldenek el a fővárosi középiskolákból, közülük 189 pedagógus. A fővárosi oktatási intézmények átszervezése összesen 36 középiskolát érint a befogadókkal együtt, ebből 19 szűnik meg. A létszámleépítéshez kapcsolódó járandóságok kifizetéséhez 770 millió forint szükséges, ennek felére pályázatot nyújt be a főváros a központi költségvetéshez. Az előterjesztésről április 26-án dönt a Fővárosi Közgyűlés.

Átlagosan 3,9 százalékkal emelkednek májustól a fővárosi közterületeken a területhasználati díjak. A vendéglátó teraszok után fizetendő tarifákat viszont nem emelik az idén, ezzel segítené a főváros, hogy minél több és minél igényesebb kivitelű terasszal települjenek ki a közterületekre a vállalkozások. A főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén támogatta a javaslatot, amelyről a végső döntést április 26-án hozza meg a főváros.

Május 1-jétől emelkednek a tömegközlekedés pótdíjai Budapesten. A helyszínen fizető bliccelőktől 5000 forintot kérnek majd az ellenőrök a jelenlegi 2500 forint helyett, az otthon felejtett bérlet bemutatásakor pedig 750 helyett 2500 forint lesz a tarifa. A BKV javaslatát hétfői ülésén jóváhagyta a főpolgármesteri kabinet, a végső döntést pedig a jövő csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés.

A közgyűlésen döntés születhet a Schöpf-Merei kórház eladásáról, a János, a Margit és a Budai Gyermekkórház összevonásáról is. A közraktárak térségének fejlesztésére kiírt közbeszerzésről és az ezzel összefüggő 200 millió forintos önkormányzati kötelezettségvállalásról zárt ülésen tárgyal a testület.