BKV-SZTRÁJK: Már nincs szó 0 százalékos készültségről, de a szakszervezet adatokat vár a cégvezetéstől

A szakszervezet akkor tudja kialakítani álláspontját a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás mértékéről, ha tájékoztatást kapnak arról, hogy a BKV alvállalkozói közül hányan vesznek majd részt a munkában szeptember 4-én – mondta a Független Hírügynökségnek a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) alelnöke. Nemes Gábor közölte: a szerdai tárgyalásokon a béremelés mértékéről sem született megállapodás, az egyeztetések csütörtökön folytatódnak.

A szakszervezet alelnöke szerint már nincs szó 0 százalékos készültségről a sztrájk alatt. Az elégséges szolgáltatás mértékéről azonban csak akkor tud dönteni az érdekképviselet, ha pontos adatokat kapnak arról, hogy BKV két alvállalkozója, a VT-Transman Kft. és a Nógrád Volán Zrt. munkatársai közül hányan dolgoznak majd szeptember 4-én üzemkezdettől.
Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezetője egy szerdai sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a két alvállalkozó a fővárosi buszvonalak 5 százalékát üzemelteti.

A szakszervezet szerint a bértárgyalásokon továbbra sem történt előrelépés. Az előrehozott iskolakezdési támogatás a gyermeket nevelő dolgozóknak, illetve a sofőrök pihenésre szolgáló épületeinek felújítása nem béremelési ajánlat – mondta Nemes Gábor. Mindkét témában csütörtökön folytatódnak a tárgyalások.

A főváros vezetésének szerdai sajtótájékoztatóján Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közölte: a Fővárosi Közszolgáltatási Konzultatív Fórum azt javasolta tavaszi ülésén, hogy a fővárosi közüzemeknél az Országos Érdekegyeztető Tanács ajánlásának megfelelő, azaz 5,5-8 százalék közötti legyen az idei béremelés. Ezen az ülésen a BKV szakszervezetei képviseletében Nemes Gábor vett részt. A VTDSZSZ alelnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a konzultatív fórum javaslata nem megállapodás, hanem ajánlás volt, ami nem jelenti azt, hogy magasabb nem lehet a béremelés mértéke.