BKV SZTRÁJK – Az Országos Édekegyeztető Tanács összehívásást kezdeményi a MOSZ

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a BKV-nál kialakult helyzet kapcsán. A szervezet szerint a közlekedési vállalatnál tervezett sztrájkkal összefüggésben tisztázatlan a jogi helyzet.

“Eljött az ideje annak, amikor veszélybe kerül a főváros tömegközlekedése, az utazóközönség biztonsága, hogy mindenki tisztázza magát politikailag, szakmailag és erkölcsileg” – áll a szervezet keddi közleményében. A MOSZ elfogadhatatlannak tartja ezt a helyzetet.

Úgy értékelik: azzal, hogy a BKV más munkahelyekről csábít sofőröket a sztrájk idejére, elveszi a munkavállalók törvényben biztosított, sztrájkhoz való jogát.” A sztrájktörés pillanatnyi eredményt hozhat, de veszélyt jelent minden, a későbbiekben megvalósítandó megmozdulásra” – véli a MOSZ.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége kéri tagjait és minden munkavállalót, legyenek szolidárisak, ne szerződjenek azzal a BKV-val alkalmi munkára, mely sem a munkavállalók jogos bérkövetelését, sem jogait nem biztosítja.